Pomladno prebujanje

Pomladno prebujanje

Nasveti za uspešno pašno sezono za vašega konja

Dragi ljubitelji konj,
pomlad je končno tu in z njo se za mnoge konje začenja težko pričakovana pašna sezona. Dlaka se zamenja, zimska maščoba počasi izgine in zdaj je za konje in njihove lastnike najlepši čas na poti v poletje: paša! Za vas smo povzeli, na kaj morate biti pozorni pri paši.

Misel je mamljiva - odpreti vrata, sneti oglavko in naslednjih nekaj mesecev uživati v svobodi na prostem. Vendar ne pozabite: sprejeti je treba prave previdnostne ukrepe! Tudi živali, ki se sicer več gibajo pozimi, je treba počasi aklimatizirati na prehod.

Počasen začetek

Prehod z zimskega krmljenja na pašo naj poteka počasi in previdno, da se izognemo prebavnim težavam, kot so kolike. Začnite s kratkimi časi paše in jih podaljšujte postopoma, da se konj navadi na svežo travo.

Kakovost pašne trave

Poskrbite, da bo pašna trava dobre kakovosti. Izogibajte se pašnikom s strupenimi rastlinami in poskušajte preprečiti, da bi konji travo preveč oskubili, da zaščitite travo in ohranite kakovost krme.

Nadzor paše

Nadzorovana paša lahko prepreči prenajedanje konja in zmanjša tveganje za kolike ali laminitis. Razmislite o uporabi električne ograje ali ograde za nadzor časa paše.

Dopolnilno hranjenje

Odvisno od kakovosti pašne trave in individualnih potreb konja bo morda potrebno dodatno krmljenje. Premislite ali bi morali uporabiti mineralno krmo oz
Dodajte posebne prehranske dodatke, da zagotovite uravnoteženo ravnovesje hranil. Razmislite o dodajanju mineralne krme ali posebnih dodatkov, da zagotovite uravnoteženo ravnovesje hranil. Kot koristno se je izkazalo tudi vzporedno krmljenje z grobo krmo na pašniku (!), saj lahko vsaj v začetnem obdobju olajša prehod. Med pašo je lahko koristno oglje, saj podpira naravno razstrupljanje, veže morebitne toksine iz sveže trave, uravnoveša prebavila konja, veže odvečne kisline in pline ter pospešuje prebavo. Poleg tega lahko krmno oglje prepreči morebitno drisko, ki jo povzroča trava na paši.

Svetovanje strokovnega svetovalca za krmo je zelo priporočljivo, saj lahko na pašniku kljub preveliki količini zelenega hitro pride do pomanjkanja hranil! Članica naše ekipe CharLine Anna ima že 15 let izkušenj na področju krmnega svetovanja - lahko se obrnete nanjo s kakršnim koli vprašanjem o ustrezni krmi za vaše konje.

Bodite pozorni na posebne potrebe

Občutljivim konjem ali konjem z boleznijo v preteklosti je treba omogočiti bistveno daljše prehodno obdobje - to je lahko ključnega pomena za konje z laminitisom! Spontanega presežka ogljikovih hidratov in fruktanov, ki so zlasti prisotni v mladi travi na pašnikih, prebavni sistem ne more predelati in lahko povzroči sproščanje toksinov v telesu, kar ima znane posledice v obliki kopitnega dermatitisa in laminitisa.

Zatiranje parazitov

Z začetkom pašne sezone se poveča tudi nevarnost okužbe s paraziti. Poskrbite za redno razglistenje in se posvetujte z veterinarjem o ustreznem urniku razglistenja. Priporočljivo je sprejeti ukrepe za preprečevanje klopov, na primer redno pregledovanje konja in morebitna uporaba sredstev proti klopom.

Zaključek

Sezona paše je čudovita priložnost za naravno gibanje konj in uživanje v sveži travi. S pravo pripravo in oskrbo lahko zagotovite, da bo vaš konj sezono paše preživel zdrav in srečen.

Upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali optimizirati obdobje paše za vašega konja. Če imate dodatna vprašanja ali potrebujete individualni nasvet, se lahko kadar koli obrnete na nas.

Do naslednjič in želim vam lepo pašno sezono,
Anna in ekipa CharLine