Razjede na želodcu pri konjih - bolezen civilizacije?

Razjede na želodcu pri konjih - bolezen civilizacije?

Znan pregovor pravi: »Si tisto, kar ješ.« To velja za zdravo, hranljivo in kalorično prilagojeno prehrano ne samo za nas ljudi, ampak tudi za naše štirinožne prijatelje, konje. Načeloma lahko tudi trdimo, da kakovostno krmljenje, prilagojeno posebnim potrebam konj, ni več čarobno. Obstaja nešteto osnovnih in mineralnih krmnih mešanic, kompaktnih mueslijev brez žit in sladkorja in vseh drugih predstavljivih oblik dopolnilne krme in podobno. Kar pa je izjemno zanimivo: obstajajo različne študije, ki kažejo, da število konj, ki trpijo za razjedo na želodcu, vztrajno narašča. Kako je to lahko mogoče?

Kako nastanejo razjede na želodcu

Prvič, razjeda na želodcu se ne razvije spontano. Je posledica dalj časa obstoječih ali trajajočih vnetnih procesov v telesu. Za to je pogosto odgovorna želodčna kislina. To se nenehno proizvaja, da ustreza naravnemu obnašanju konja. To naravno vedenje je dejansko uživanje grobe krme z visoko vsebnostjo vlaknin večino dneva. Preveč želodčne kisline se nato običajno nevtralizira s slino, ki vsebuje veliko sestavin, ki vsebujejo bikarbonate. Potem želodčna kislina ne more povzročiti nobene škode. Če so daljši premori v prehranjevanju (daljši od štiri do šest ur), pride do neravnovesja želodčne kisline in sline. Presežek želodčne kisline napade sluznico, nastanejo vnetna žarišča, ki potem, če ne odpravimo vzrokov trajne hiperacidnosti, dalj časa vodijo v želodčne razjede.

O razmerju med koncentratom in grobo krmo

Ključno vlogo igra tudi razmerje med močjo in grobo krmo. Konj žveči enako količino sena kot oves s približno petkrat več sline. Poleg tega konji veliko hitreje pojedo koncentrirano krmo, kar vodi do manjšega izločanja sline. Velike porcije koncentrirane krme nato končajo v želodcu, a veliko premalo sline, ki bi lahko nevtralizirala želodčno kislino.

Pri krmi za jasli je pomembno, da jo razdelite na več obrokov na dan – še posebej, če konju dajete velike količine žita in koncentratov, ker gre za športnega ali visoko zmogljivega konja.

Kakovost krme

Seveda pa ima pri nastanku želodčne razjede vlogo tudi kakovost krme. Krma, ki je onesnažena s pesticidi, plesniva ali fermentirana, povzroča dodaten stres v želodcu in prispeva k zakisanju z naraščajočo pH vrednostjo.

Poleg tega silaža, ki pravzaprav tako ali tako ne sodi v konjski boks, predstavlja tudi visoko raven histamina, ki ga občutljiv konjski želodec ne mara.

Zato je izjemno pomembno, da imajo konji dostop do kakovostnega, brez prahu in nizke kontaminacije sena oziroma vrhunske seno. Ker je neomejeno krmljenje s senom – vedno na voljo – smiselno le, če je kakovost prava. V nasprotnem primeru prispeva k razvoju želodčnih razjed.

Spremembe vedenja niso vedno pokazatelj

Konji z želodčnimi težavami so na prvi pogled redko prepoznavni. To je zato, ker je odziv vsakega konja na bolečino drugačen. Prehranjevalno vedenje je običajno najboljši pokazatelj: konji, ki gredo v jasli z dobrim apetitom, a po kratkem času prenehajo jesti in se obrnejo stran, lahko zbolijo za razjedo na želodcu. Agresivnost pri prehranjevanju je lahko tudi znak bolečine v želodcu. Mimogrede, konji ne shujšajo vedno, vendar se sčasoma zmanjša uporabnost krme in razvije se pomanjkanje mineralov in mikrohranil.

Drugi dejavniki

Danes se domneva, da na razvoj želodčne razjede ne vplivata samo želodec in prehrana, še posebej, če je mogoče izključiti napake pri hranjenju in slabo kakovost krme. Drugo izhodišče je periferna bolečina kot osnovni sprožilec težav v želodcu. Vzroki za to so lahko različni: lahko vključujejo blokade ali napetost mišic, neprimerno opremo, trajno nepravilno obremenitev kopit ali zobobol – pa tudi stres. Ker je stres raznolik in se razlikuje od osebe do osebe, ga je tudi težko obvladati. Vendar kot lastnik konja nimaš izbire. Za lastnega konja morate odkriti stresorje in jih odpraviti, če so vzrok za želodčne težave.

CharLine krmno oglje se lahko uporablja za podporo želodčnih razjed na različne načine. Na ta način lahko prispeva k izločanju onesnaževal, ki obremenjujejo prebavni sistem, tako kot po zdravljenju z zdravili. Ker je krmno oglje brez vonja in okusa ter je stisnjeno brez sintetičnih dodatkov, je lahko prava poslastica za občutljiv konjski želodec! To redno potrjujejo tudi povratne informacije zadovoljnih strank CharLine iz visokozmogljivih športov. Prav tu se je pokazalo, da ima dolgotrajno hranjenje s krmnim ogljem CharLine širok spekter pozitivnih učinkov na prebavila športnih konj.

Tukaj lahko najdete izdelke CharLine, ki jih imamo v naši trgovini.