Pes in konj: kaj je treba upoštevati?

Pes in konj: kaj je treba upoštevati?

Večina ljudi, ki jahajo in imajo konje, je tudi navdušena nad psi. Če ste eden od teh ljudi, boste morda razmišljali, da bi svojega psa vzeli v hlev, medtem ko skrbite za svojega konja. Ker pa je konj plen, pes pa plenilec, se postavlja pomembno vprašanje: ali se ti dve vrsti, ki imata tako različne nagone, lahko razumeta?

Veliko je odvisno od vedenja vašega psa in od tega, ali ima vaš konj pozitivne izkušnje s psi ali ne. Da bi se ti dve živali lahko razumeli, morate najprej upoštevati nekaj ključnih korakov, da zagotovite varnost vseh vpletenih. Če ste stranka v šoli jahanja, morate seveda najprej vprašati lastnika za dovoljenje, da svojega psa spustite v prostor, saj je prisotnost psov okoli konj lahko izjemno nevarna.

Oglejmo si, kako svojega psa varno predstaviti konjem in kaj še morate vedeti, ko je vaš pes v hlevu.

Seznanite svojega psa s konji

Pogosto se zgodi, da se psi konjem približajo hitreje kot obratno, ker so slednji bolj plašne živali in so zato po naravi bolj previdni. Če se pes prehitro približa konju, se konj lahko prestraši, kar spodbudi pasji lovski nagon. Zato morate poskrbeti za varnost in previdnost, ko jih prvič spoznate.

Najprej morate upoštevati pasmo in temperament vašega psa. Lovske pasme psov, kot je beagle, se vzrejajo za lov na živali in ptice, medtem ko pastirski pes, kot je border collie, želi nadzorovati in zbirati govedo. Razburljiv pes lahko prestraši konja, prestrašen pes pa ga lahko celo poskuša ugrizniti. Zaradi tega lahko vaš konj zažene paniko, saj se njegov nagon za umik sproži in lahko poškoduje sebe ali druge, medtem ko poskuša pobegniti pred "plenilcem". Če se vaš konj brani, bi lahko vaš pes hitro prišel pod kopita.

Zato je pomembno, da svojega psa naučite, da se ob konjih obnaša in uboga mirno in spoštljivo. Najpomembneje je, da ga učite zelo počasi. Takoj, ko pri kateri od živali opazite najmanjši znak nemira ali strahu, se ustavite in poskusite znova čez nekaj dni. Če pes reagira negativno, je pomembno, da ga ne kaznujete. Kričanje in kaznovanje lahko psa zmedeta in to bo povezal le s celotno izkušnjo. Namesto tega poiščite načine za uporabo pozitivne okrepitve in poskusite biti zelo pozorni na vedenje vašega psa, da boste lahko ustavili negativno reakcijo, preden se pojavi.

V idealnem primeru je treba psa navaditi na konje kot mladička. To bi bil optimalen primer, vendar ne ustreza vedno realnosti. Če imate psa, ki ste ga dobili šele, ko je bil starejši, to seveda ni več mogoče. Poglejmo si torej oba scenarija podrobneje.

Psički

Če že imate psa kot mladička, ga lahko začnete počasi in korak za korakom navajati na konje. Najprej naj pes opazuje konje od daleč, nato pa ga čez nekaj časa vodi mimo konj na povodcu in ga nagradi s priboljški za lepo vedenje.

Ko s tem nima več težav, ga lahko, če ga nesete v naročju, pripeljete do konja, za katerega veste, da je prijazen, in pustite živalim, da se povohajo. Če ima vaš mladič dobre izkušnje s konji, jih bo verjetno spoštoval in bo manj nagnjen k lovljenju konja, ko bo starejši.

Starejši psi

Vaš pes mora biti poslušen preprostim ukazom, tako na povodcu kot izven njega, in biti zanesljiv. Tako kot pri mladičku začnite postopoma tako, da psa na povodcu vodite do konjev, ki so precej oddaljeni. Če ostanete mirni, lahko stopite bližje in prosite psa, naj se usede, dokler ne rečete drugače. Vaš pes mora biti seznanjen tudi z ukazom "ostani" in hoditi na povodcu brez vlečenja.

Ko vaš pes postane bolj samozavesten, se približajte konju s strani, kjer vas lahko vidi. Pohvalite dobro vedenje tako, da psu daste majhne priboljške in se obrnite stran ali se odmaknite od konja, če vaš pes postane živčen ali nemiren. Z majhnimi koraki in kratkimi obdobji navajanja se bo vaš pes naučil, da se ob konjih obnaša umirjeno in dobro, tako da boste na koncu lahko preživeli kakovosten čas s svojima najljubšima kosmatima prijateljema!

Kaj storiti, če ima konj težave s psi

Včasih ni pes tisti, ki ga morate postopoma seznanjati s konjem, ampak obratno. Če se je v konjskih možganih naselila slaba pasja izkušnja, jo je treba ponovno previdno uvesti.

Postopek je podoben prvemu srečanju psa s konjem. Želite biti prepričani, da se pes, ki ga izberete, ne odziva na živčnost konja.

Začnite znova s psom na povodcu nekoliko oddaljeno od konja. Naj nekdo drug dela s konjem tako, da ga hrani z priboljški, ga neguje ali počne nekaj drugega, v čemer konj uživa. Pomembno je, da po prvih 15-20 minutah treninga ne morete več uporabljati hrane samo za nagrado, saj konji potem preprosto postanejo vsiljivi.

Pes naj pristopi le, če je konj sproščen. Ko sta iz oči v oči, je enako pomembno, da konj psa povoha in obratno. Psa držite stran od konjskih zadnjih nog in opazujte govorico telesa obeh živali, da ocenite, ali bo situacija verjetno postala neprijetna.

Možne nevarnosti za pse v konjušnicah

Ko se vaš mladiček ali odrasel pes umiri okoli konj, boste morda želeli, da vas redno spremljajo v hlev. Vendar pa obstajajo nekatere nevarnosti za pse, ki bi se jih morali lastniki zavedati.

Sredstva proti glistam za konje

Sredstva proti glistam za konje so veliko bolj koncentrirana kot za pse in vsebujejo tudi snovi, ki so za pse izjemno strupene, pri čemer so nekatere pasme psov še posebej občutljive. Zato morate vedno paziti na gliste, ki ležijo naokoli in bi jih psi lahko žvečili, pa tudi na pasto, ki pade na tla, ki jo vaš pes zlahka zaužije z oblizovanjem.

Pogosto psi jedo tudi konjske iztrebke. Čeprav je to za mnoge ljudi preprosto grozno, za pse običajno ni škodljivo! Ko so konji razglisteni, pa vsebujejo veliko količino snovi, ki so za pse problematične, tudi več tednov. Zato morate biti v tem času še posebej previdni in svojim psom ne dovolite, da prosto tečejo po hlevu in na dvorišču.

Sum, da je pes zastrupljen, v nekaj urah pokaže simptome, kot so bruhanje, utrujenost ali epileptični napadi, ki zahtevajo takojšnjo veterinarsko pomoč.

Obuvanje

Psi imajo radi odpadke kopit kot poslastico in so vedno veseli, ko je kovač tam, da podkuje konje! Za večino psov je praviloma popolnoma varno žvečiti ali jesti sveže ostružke kopit, saj vsebujejo kalcij, beljakovine in biotin.

Vendar pa se lahko pojavijo težave pri konjih, ki se zdravijo zaradi bolezni stopal ali ko se uporablja olje za kopita, saj so kemikalije, ki se uporabljajo pri teh zdravljenjih, strupene za pse. Veliki ali ostri drobci, ki jih pes pogoltne, bi lahko tudi razdražili ali celo poškodovali želodec, črevesje ali požiralnik. Poleg tega so stari in suhi odrezki verjetno kontaminirani s plesnijo ali bakterijami in lahko vsebujejo mikotoksine, kar je seveda problematično, če jih jedo psi.

Zato je najbolje, da odpadke kopit vedno pometete in jih zavržete, ko vaš kovač na kmetiji konča podkovati konje.

Krma za konje

Ni nenavadno, da psi jedo konjsko krmo in če se zaužije le majhna količina, to ne bi smelo biti problem. Če pa vaš pes poje veliko količino, lahko zboli, kar spet zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč.

Druga nevarnost, če vaš pes poje krmo za konj, je, da ima lahko dodana zdravila, ki so lahko usodna za pse. Ponovno je obisk veterinarja nujen, če vaš pes poje konjsko krmo in se nato pokažejo simptomi, kot so bruhanje, driska, tresenje, krči ali podobno.

Zaključek

Preživeti čas s svojim konjem in psom je čudovita izkušnja. Vendar pa morate vedno paziti, da se vaš pes ob konjih počuti varnega in umirjenega. Poleg tega ne bi smel jeziti drugih strank na dvorišču. Samo zato, ker vaš konj nima težav s psi, ne velja za druge konje. Zato morate biti vedno previdni in imeti svojega psa pod nadzorom. V nasprotnem primeru lahko hitro postane zelo nevarno za vpletene, pa tudi za mimoidoče.

Prav tako vedno hitro zavrzite vse odpadke kopit, poskrbite, da vaš pes nima dostopa do sredstev proti konjskim glistam ali krme za konj, in preprečite, da bi užival gnoj.

Če boste upoštevali te smernice in dali svojemu psu dovolj časa, da se navadi na konje, bo varen in srečen tudi v prisotnosti konj.