Sprememba krme ob koncu sezone paše

Sprememba krme ob koncu sezone paše

Sprememba krme je občutljiva faza. Če ne boste pozorni, lahko pride do prebavnih težav in kolikov. Z nekaj preprostimi ukrepi lahko neprijetne posledice preprečite.

Ko ponovno pride jesen, se temperature spustijo, sonce pa vsako jutro raztrga zadnjih nekaj meglic, preden lahko sije v vsem svojem sijaju, nato pa pride üe konec pašne sezone.

To pomeni za konje, seveda, spremembo reje in krme. Za konjski organizem je to stresna naloga, ki prinaša različna zdravstvena tveganja. Še posebej je tveganje črevesnih kolikov. Poglejmo, zakaj je tako.

Gibanje in hranjenje konj

Na paši konji preživijo približno 16 ur na dan. Tako jedo dan in noč, ki prehodijo v povprečju 3-6 kilometrov. Gastrointestinalni trakt je evolucijsko popolnoma prilagojen temu neprekinjenemu vnosu krme. Imajo sorazmerno majhen želodec z zmogljivostjo od 12 do 15 litrov, vendar sorazmerno dolgo ​​črevesje. Vsako odstopanje od naravnega hranjenja lahko zato povzroči zdravstvene težave. V primeru nepravilne pretvorbe krme lahko pride do motenj v prebavnem sistemu in kolikov.

Koliki so patološka sprememba gastrointestinalnega trakta, ki je zelo boleča. Vzroki so ponavadi krmilne napake in s tem povezane preobremenitve črevesja in želodca. Simptomi so lahko različni in se razlikujejo od konja do konja. Nekateri konji se čustveno obnašajo drugače, nič ne jedo, pogosto ležijo. Drugi so izredno nemirn, se potijo in so nervozni.

V najslabšem primeru lahko pride do črevesne ovire z zaprtjem ali spremembo položaja črevesja. Zato je treba veterinarsko pomoč poiskati že pri prvih znakih kolikov, sicer je lahko ogroženo življenje konja.

Nasveti za spremembo vaše prehrane

  • počasna prilagoditev: počasnejša kot bo sprememba krme, manj težav boste doživeli. Prebavni sistem konja ima dovolj časa, da se prilagodi novim razmeram. Blagi fermentaciji se lahko izognemo.
  • napačno hranjenje: pogosto se danes hranijo samo dvakrat dnevno. To, kot vemo zdaj, je proti naravi konja in zato ni optimalno. Če še vedno obstaja nabiranje ostružkov (npr. iz zdravstvenih razlogov), živali ne bodo dobile dovolj surovin, tj. slame. Vendar je zadostna kolićina bistvenega pomena za zadovoljitev naravnega krmnega obnaśanja konja in za preprećevanje bolezni.
  • visoka kakovost: to nikogar ne preseneti, vendar je treba vedno znova reči. Le visokokakovostna hrana bo konja dolgoročno ohranila zdravega. To je treba redno pregledovati s preverjanjem barve, vonja, itd.
  • razmislite o potrebah gibanja: konji so ustvarjeni za gibanje. Manj kot stojijo, boljše je za njihovo zdravje. Zato jim moramo dovoliti dovolj vadbe in jih pogosto motivirati za gibanje.
  • previdnostni ukrepi: preventivni ukrepi, kot so redno odstranjevanje črvov in zobozdravstveni pregled, zagotavljajo, da drugi dejavniki, ki niso povezani s pretvorbo krme, ne motijo ​​prebave. Kot vedno je previdnost boljša kot kurativa - in cenejša, saj kolicijska operacija ni poceni.

In to so bili naši nasveti. Spreminjanje prehrane ob koncu pašne sezone je občutljiva faza, ki ji je treba nameniti več pozornosti. Nekaj ​​majhnih prilagoditev je običajno dovolj, da pridejo naši konji skozi to fazo brez težav.