Kako lahko pokrivanje konja škoduje njegovemu zdravju

Kako lahko pokrivanje konja škoduje njegovemu zdravju

Za mnoge lastnike konj, se razume, da je potrebno konja oviti v odejo takoj, ko postane zunaj hladno. Vendar pa britanski strokovnjaki vidijo to kot problem, saj se vedno več konj pokriva, čeprav to ni potrebno. Večina ljudi o nevarnosti pokrivanja sploh ne ve.

Prehodno obdobje kot problem

Zlasti v jeseni in spomladi je zelo slabo, ko so konji pokrivajo, ker lahko temperature skozi ves dan zelo nihajo. Ljudem je zjutraj in zvečer zelo hitro mrzlo, vendar čez dan, ko sonce prijetno sije pa ne.

Ker imajo konji drugačen mehanizem uravnavanja temperature, lahko pokrivanje privede do pregrevanja. Temperaturno območje kjer konjki organizem ne potrebuje dodatne energije za toploto je bistveno nižja kot pri ljudeh. Pri ljudeh je to območje med 20 in 35 stopinjami, pri konjih pa med 5 in 25 stopinjami. Sepravi, če je mrzlo nam ni nujno, da je hladno tudi konju. Kljub temu, pokrivamo konja, da mu ne bi bilo hladno v bistvu pa s tem povzorčimo ravno obraten učinek.

V kratkem času, tako povečuje tveganje pregrevanja, stresa in kolike. Poleg tega pa lahko pride do dolgoročne resne težave. Če so debeli konji pokriti prepogosto skozi zimo ne izgubijo telesno težo. To povečuje tveganje za laminitis v spomladnih dneh, poleti ali jeseni.

Vpliv na hormonsko ravnovesje

Konju mora pridobiti na teleseni teži skozi poletje, to enako težo pa mora skozi zimo izgubiti; ob koncu zime, morajo biti le vidna rebra. To je naraven proces, ki je nastavljen na konjskii organizem. Ko jih pokrivamo vplivamo na to naravno ravnovesje. Sčasoma povzročimo, da hormonka raven konjev postane zmedena. Ostane še vedno visoka, kar povečuje tveganje za laminitis.

Orientirajte se vedno po svojem konju

Danes je debelost veliko večji zdravstveni problem, kot podhranjenost pri konjih. Obstoječa prekomerna telesna teža lahko vodi v še dodatne kilograme. Kot kaže se danes lastniki konj zanašajo na pavšalne/amaterske nasvet tako po vzoru: v kolikor vsi pokrivajo svoje konje moram to storiti še jaz", to pa je napaka saj vse vsak konj individualno živo bitje in se ga mora obravnavati takšnega kot je. Moj konj ima določene, zelo posebne, potrebe, in te določajo ali naj konja pokrijem ali ne.

Kot vodilo, nam mora biti telesna teža in splošno stanje telesa našega konja in te kako mrzlo je jutro.