Kako zaščititi svojega konja pred krvosesnimi žuželkami?

Kako zaščititi svojega konja pred krvosesnimi žuželkami?

Poleti niso tarča žuželk le ljudi, ampak tudi konji. Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko našim ljubljenčkom nekoliko olajšamo življenje.

Poleti nas komarji, obadi in druge podobne žuželke vsakič znova nadlegujejo. Žal nismo edini, ki se moramo soočiti z njimi, tudi naši konji so njihova tarča. Še posebej po močnem deževju, ko nastanejo velike luže vode, postanejo te žuželke še posebej nadležne in razdražljive. Ker se pašniki pogosto nahajajo v bližini rek in gozdov, se moramo z njimi pogosto ukvarjati, še posebej, če smo s konjem radi sredi narave.

Različni izdelki

Na trgu je veliko repelentov in izdelkov proti žuželkam. Ponudba je zelo široka in mogoče je najti vse in še več. Obstajata dve kategoriji: insekticidi, ki naj bi uničili žuželko, in izdelki za zaščito, ki prikrijejo vonj konj in preprečujejo žuželkam, da se približajo. Ti izdelki so v glavnem sestavljeni iz različnih mešanic dišav na osnovi eteričnih olj. Vendar bodite previdni: slednji lahko razdražijo kožo, zato je vedno pomembno, da jih najprej preizkusite.

Če je bil konj že ugriznjen, lahko srbenje lajša umivanje z vodo in kisom. Na splošno je ta mešanica neškodljiva za žival in nudi nekaj olajšanja.

Dolgotrajno delovanje

Na žalost delovanje teh izdelkov ni vedno zelo dolgo. Dejansko nekateri izgubijo svojo učinkovitost že po nekaj urah in jih je treba pogosto znova uporabljati. Pravzaprav je treba vedno upoštevati, da so bili ti izdelki preizkušeni v laboratoriju in da se enaki pogoji kot testi ne izvajajo vedno na prostem. Zato vedno izberite visokokakovostne izdelke, da boste svojega konja dejansko zaščitili več ur.

Tukaj boste našli vse izdelke, ki jih imamo na voljo na spletni strani EquusVitalis za zaščito in odganjanje žuželk.

Preprečevanje

Na trgu je veliko preventivnih ukrepov. Vendar, da bi bili ti učinkoviti, morate dobro razumeti in preučiti žuželke, s katerimi imate opravka.

Obadi

Obadi imajo radi toploto in vlago ter imajo raje sončna ali delno senčena in zaščitena mesta. Bolj vroče in soparno je vreme, bolj agresivni postanejo. Ugrizi povzročajo otekanje in srbenje, prenašajo pa se lahko tudi različne bolezni, vključno z limsko boreliozo ali infekcijsko anemijo kopitarjev.

Zolj (Oestridae)

Te žuželke ne pikajo, ampak odlagajo jajčeca v konju. To povzroči srbenje, zaradi česar konj s svojimi zobmi opraska območje. Na ta način se skozi slino ličinka izleže, prodre v ustno votlino in od tam pride v prebavila. V začetku poletja naslednjega leta ličinke pridejo ven z iztrebki in se razpršijo po tleh.

Komarji

Komarji na splošno lahko letijo zelo visoko, še posebej, ko je zelo vroče in ni vetra. V dežju in vetru pa se premikajo blizu tal. Ta žuželka piči predvsem ponoči. Posledice so lahko srbenje, alergijske reakcije ali v primeru večjega števila ugrizov celo srčno-žilna odpoved. Poleg tega lahko pik prenaša tudi različne bolezni, vključno z limsko boreliozo.

Ceratopogonidae

Ceratopogonidae so še posebej dejavne ob sončnem vzhodu in sončnem zahodu ter živijo v bližini vode. Vedno napadajo v rojih, vendar posledice njihovih ugrizov niso tako hude kot pri črnih mušnicah. Piki povzročajo srbenje in lahko se pojavi poletni ekcem.

Golubaške mušice

Te mušice napadajo pašne živali v velikih jatah, zaradi česar so lahko zelo nevarne. Živijo v bližini vodnih poti, v zaščitenih krajih. Te žuželke pikajo konje zlasti na območjih s kratko dlako, to so ušesa, predel trebuha, vime ali mošnja. Piki lahko povzročijo modrice, draženje kože, alergijske reakcije, poletni ekcem ali kolike. Lahko pa celo pride do toksičnega šoka, ki vodi v srčno-žilno odpoved s celo smrtnimi posledicami.

Protiukrepi

Zdaj, ko poznate vedenje večine žuželk, je mogoče razumeti, katere protiukrepe je treba sprejeti. Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih zlahka sledite:

  • Pred okna in vrata hleva pritrdite mrežo proti komarjem ali podobno
  • Poskusite se izogibati pašnikom v bližini gozdov, vode ali blatnih območij
  • Izberite pašnike na vetrovnih območjih
  • Poiščite območja z uporabnimi hišnimi ljubljenčki, kot so pajki, netopirji ali lastovke
  • Ker se jajca žuželk pogosto odlagajo v gnoj ali drugo organsko snov, je treba hlev in boks vzdrževati čim bolj čista. To močno zmanjša število žuželk
  • Uporabite lahko tudi dopolnilno krmo s česnom in/ali črno kumino. Pri nekaterih konjih ta vrsta krme deluje tudi kot naravni repelent