Nasveti za zimsko jahanje

Nasveti za zimsko jahanje

Konji niso sezonska bitja, ne spijo v hibernaciji, in ker so namenjeni gibanju, moramo zagotoviti, da ohranimo to raven gibanja tudi pozimi - ne glede na to, ali je zunaj mokro, hladno ali preprosto neprijetno, konj še vedno potrebuje vadbo. Na srečo lahko sprejmete nekaj ukrepov in nekaj previdnostnih nasvetov za udobnejšo in prijetnejšo jahanje (tako za vas kot za vašega konja!) Tudi v slabem zimskem vremenu.

Naj vam bo toplo

Najprej je zelo pomembno, da vam je toplo. Ne glede na to, kako neprijetno je zunaj, dokler ste dovolj in primerno oblečeni, lahko še vedno uživate v zimskem jahanju.

Ohranite toplo glavo

Povprečen človek izgubi do 50% telesne toplote skozi glavo. Zato vedno nosite kapo, primerno za vaše stanje, ki vas bo ogrela. Pri jahalni čeladi to ni vedno mogoče, a vsaj grelci za ušesa bodo pomagali zmanjšati izgubo toplote. Tudi šal pomaga zadržati toplino.

Ne imejte hladnih nog

Obstaja razlog, zakaj so v preteklosti, ko so bili ljudje prehlajeni, jim vedno ogrevali noge. Navsezadnje ni veliko stvari, ki so bolj neprijetne kot ledeno mrzle, skoraj zmrznjene noge. Ko se vaše noge ohladijo, jih skoraj ne morete več ogreti, dokler se ne vrnete v notranjost. Eden od načinov za boj proti tej težavi pozimi je uporaba termo jahalnih čevljev. Če ne želite brez usnjenih jahalnih čevljev, potem bi morali imeti vsaj par ločenih hlevskih čevljev, ki so suhi in topli. Med jahanjem lahko hlevske čevlje hranite na toplem in suhem mestu, da se lahko preprosto po jahanju preobujete v prijetne, tople čevlje.

Prava oblačila

Na srečo te dni obstajajo možnosti oblačil za vse letne čase in vremenske razmere. Pozimi je še posebej pomembno preprečiti, da bi se telo ohladilo. Res je dobra ideja, da se opremite s termo jahalnimi hlačami/pajkicami, jahalnimi rokavicami, škornji in po možnosti s toplim puloverjem in toplimi nogavicami.

Seveda ne smete pozabiti na primerno jakno. Pozimi so se mešane kombinacije poliester/puh vedno znova dobro izkazale. Vedno pa se spomnite, da mora biti dobra zimska jakna tudi odporna na vlago in prijetno topla v primeru snega ali dežja.

Če niste prepričani, ali ste oblečeni dovolj toplo, je vedno priporočljivo, da se oblečete v plasteh. Če se vam zdi preveč toplo, lahko preprosto odstranite eno plast. To je odlična priložnost, še posebej pri treningu na jahalnem prizorišču, da ne zmrznete in se prilagodljivo odzovete na okoliščine.

Biti viden

Zima je temna sezona. V daljših jahalnih dneh se lahko tema razmeroma hitro prikrade. Da se v takšnih situacijah ne bi izpostavljali nepotrebni nevarnosti, nosite odsevna oblačila in opremo, na primer odsevne gamaše ali jakne. Prav tako je smiselno s seboj nositi svetilko. Bolj kot imate odsevne ali žareče stvari, bolje je. Vendar je pomembno, da se vaš konj prej navadi na te stvari.

Prava prehrana

Na dolge dni jahanja, na primer, če nameravate jahati več kot enega konja, morate s seboj vedno prinesti vroč čaj ali toplo juho.

Naj bo konj topel

Če ste poskrbeli, da vas ne zebe, ste na pol poti. Zdaj je samo treba poskrbeti še za konja.

Zahvaljujoč zimskemu plašču se konji zelo dobro spopadajo z mrazom - v resnici se z njim veliko lažje spopadajo kot s toploto. Večini konj, ki so vzdrževani v formi in zdravi ter imajo veliko zimskega krzna, ni treba obleči pregrinjal. Če pa je vaš konj v hlevu/konjušnici in ima zato manj zimskega plašča, je priporočljivo, da mu pri jahanju oblečete vsaj eno pregrinjalo. To preprečuje, da se mišice ohladijo tudi v energetsko intenzivnih fazah. Pregrinjalo je nujno tudi za strižene konje ali konje, ki so običajno pokriti pozimi.

Preprečite prehlad

Čeprav je debel zimski plašč konja praktičen, lahko sproži tudi prehlad. Če ni hudo hladno, se konji veliko hitreje znojijo. Ker je zimska dlaka tako gosta, lahko traja zelo dolgo, da se spet posuši, in tu se poveča nevarnost prehlada. Zato se potrudite, da se vaš konj ne znoji, kolikor je le mogoče.

Če se vaš konj ne more izogniti potenju, vedno uporabite pregrinjalo za znojenje. Ta hitro prenaša in odvaja vlago s kože in preprečuje, da bi se vaš konj hitro ohladil v prepihu in hladnem vetru.

Po potrebi uporabite pregrinjala

Izbira pravega časa za pokrivanje z zimskim pregrinjalom je znanost sama po sebi. Pri konjih, ki so vzdržljivi in s katerimi se v hladnih mesecih malo dela, zimsko pregrinjalo običajno ni potrebno. Konje, ki so običajno delovni in imajo običajno debelo zimsko krzno, lahko po potrebi strižemo in nato pokrijemo. Prednost tega je, da se vaša žival med treningom manj znoji in se dlaka hitreje suši. Pregrinjalo nadomešča zimski plašč in ogreje vašega konja.

Zaključek

Kot vidite je tudi zimsko jahanje lahko udobno za vas in vašega konja. Vedno pa je pomembno, da razumete in spoštujete okoliščine. Led in skrite luknje v tleh je mogoče zlahka spregledati. Nikoli se ne smete odpraviti na jahanje, če niste povsem prepričani o razmerah na tleh ali če je vidljivost slaba. Lahko bi ogrozili sebe in svojega konja.

Sledite našim nasvetom in uživali boste v čudovitem jahanju v sanjski zimski idili.