Viri surovih vlaknin za starejše konje

Viri surovih vlaknin za starejše konje

Zdravje in dobro počutje starejših konj sta pomembna vprašanja za lastnike konj, saj se ti konji pogosto obravnavajo kot cenjeni družinski člani.

Obstaja veliko različnih meril, ki se uporabljajo za določitev, kdaj se konj šteje za "starejšega konja". Eden najpomembnejših kriterijev je, ko ugotovimo, da spremembe v sposobnosti konja za žvečenje paše ali sena pomenijo, da določene možnosti krme niso več možnost in moramo razmisliti o alternativah za našega starega prijatelja. Eden najpogostejših znakov, da ima naš konj težave pri žvečenju, je tako imenovano quidding, torej pljuvanje neprežvečenega sena. Pregled pri veterinarju lahko nato potrdi, da stanje zob zahteva prilagoditev virov vlaken.

Alternativne možnosti za vire surovih vlaken

Tukaj je majhen, a odličen izbor alternativnih virov surovih vlaken za konje z omejeno zmožnostjo žvečenja.

Popolna krma

Zdaj obstajajo različne krme za starejše konje, ki jih je mogoče hraniti kot popolno krmo. Te krme so opremljene z zadostnimi vlakninami za vzdrževanje črevesne toplote in zagotavljajo energijo, potrebno za uravnoteženo prehrano, ter potrebne beljakovine, minerale in vitamine. Takšna krma običajno vsebuje tudi dodatne prebiotike in probiotike, ki pomagajo izboljšati zdravje črevesja. Za konje z izredno slabimi zobmi lahko te krme naredimo tudi v kašo, da je uživanje še lažje.

Travni peleti ali izdelki iz lucerne

Travni peleti ali izdelki iz dehidrirane lucerne so tudi dober vir vlaknin za starejše konje, saj zahtevajo minimalno žvečenje. (Vendar sestavin ne gre obravnavati kot popolnoma uravnotežen obrok, zato jih je treba obravnavati kot dodatno krmo.) Lahko jih tudi namočimo, da tvorijo kašo, ki jo je mogoče zlahka zaužiti za konje z omejeno zmožnostjo žvečenja.

Izdelki za uravnoteženje prehrane se dobro ujemajo s temi vrstami izdelkov, saj zagotavljajo dodatne aminokisline, minerale in vitamine, potrebne za uravnoteženo prehrano.

Pesina pulpa

Pesina pulpa je zelo prebavljiv vir vlaknin in dober vir kalorij. Pesina kaša ni uravnotežen obrok, vendar jo je mogoče dodati v prehrano za zagotovitev energije. Za lažjo porabo lahko namočimo tudi pelete iz pese ali pesine pulpe.

Sojine lupine

Sojine lupine so tudi dober, lahko prebavljiv vir vlaknin. Vendar je bolj verjetno, da se sojine lupine uporabljajo kot del krme za starejše konje, kot pa kot ločen izdelek.

Vedite, kdaj spremeniti svojo prehrano

Spremljanje ocene telesnega stanja in ocene zgornje linije lahko pomaga ugotoviti, katere spremembe v celotni prehrani konj morda potrebuje. Na primer, nižja ocena telesne kondicije nam pove, da naš starejši konj potrebuje več kalorij. Izguba mišične mase kaže, da potrebujemo boljši profil aminokislin v prehrani živali.

Potrebe po soli in vodi

Starejši konji potrebujejo tudi dostop do soli, po možnosti ohlapne soli, kot tudi prost dostop do sveže, čiste vode. Temperatura vode je pomembna za starejše konje, saj lahko premrzla voda povzroči nelagodje pri močno obrabljenih zobeh in omeji vnos vode, kar lahko prispeva k drugim težavam, kot so kolike.

Kot lahko vidite, ni le zagotavljanje ustreznega vira surovih vlaknin pomembno orodje za upravljanje zdravih starejših konjev. Potrebujejo posebno pozornost tudi na druge načine, da se lahko hitro odzovemo na kakršne koli znake podhranjenosti. Če poskrbimo za to, bodo naši prijatelji dolgo in srečno živeli.