Mikotoksini - nevidna nevarnost

Mikotoksini - nevidna nevarnost

Pogosto neznana, a razmeroma pogosta nevarnost za konje so tako imenovani mikotoksini v rastlinah in krmi za konje. To so sekundarni presnovni produkti različnih plesni, ki imajo ob zaužitju toksične učinke na žive organizme. Te toksine proizvaja več kot 250 različnih vrst plesni, znanih pa je več kot 300 mikotoksinov.

Krma, onesnažena s temi presnovnimi toksini, ne vpliva le na zdravje naših konj, ampak lahko tako imenovana mikotoksikoza privede celo do smrti.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) ocenjuje, da je z mikotoksini onesnaženih do 25 % vse hrane, proizvedene na svetu. Približno petina žit, pridelanih v EU, vsebuje merljive količine mikotoksinov.

Na prvi pogled se zdijo ti podatki zelo zaskrbljujoči, vendar razmere niso tako dramatične. V večini primerov je koncentracija zelo nizka. Poleg tega se le majhen delež teh toksinov pojavlja v krmi v večjih koncentracijah ali pogosteje. Najpogostejši mikotoksini so:

 • Aflatoksini: najdemo jih predvsem v krmi, bogati z ogljikovimi hidrati, uvoženi iz toplega podnebja. Na srečo so konji dokaj neobčutljivi nanje.
 • Alkaloidi ergota: ti presnovki nastajajo v ergotu. Okužuje trave na travnikih in pašnikih, lahko pa se pojavi tudi na primer v ječmenu, rži in pšenici.
 • Fumonizini: te snovi povzročajo škodljive učinke pri konjih. Najdemo jih predvsem v koruzi in koruznih izdelkih, pojavljajo pa se tudi v ječmenu, prosu in pšenici.
 • Saratoksin: to snov najdemo predvsem v žitih, travah, senu in slami.

Ker so mikotoksini v veliki meri toplotno stabilni, se tudi med predelavo hrane ne uničijo. Odvisno od vrste toksina so akutno ali kronično toksični in imajo lahko različne negativne učinke na zdravje. Pogoste negativne posledice so:

 • Poškodbe kože in sluznice
 • Okvare centralnega živčnega sistema
 • Poškodbe jeter in ledvic
 • Oslabljen imunski sistem
 • Karcinogeni učinek
 • Poškodbe genskega materiala
 • Deformacije

Zakonsko določene največje regulirane količine

V EU je zgornja meja koncentracije aflatoksina B1 v krmi določena z uredbo o krmi. Za druge mikotoksine, vključno s fumonizini, ohratoksinom in zearalenonom, obstajajo priporočene vrednosti za krmo. Načeloma je treba opozoriti tudi na to, da so izmerjene koncentracije mikotoksinov v krmi v veliki večini primerov precej pod priporočeno vrednostjo.

V naših zemljepisnih širinah zato zastrupitve z mikotoksini nimajo večje vloge. Kljub temu ne smemo postati malomarni zaradi možnih resnih zdravstvenih posledic in vedno moramo paziti na higiensko neoporečno krmo. Le tako lahko zagotovimo, da konjem ne dajemo onesnažene krme.

Vendar se vnosu majhnih količin mikotoksinov ne moremo izogniti, tudi če imamo samo najboljšo krmo. Zato danes obstajajo številni izdelki, ki mikotoksine naredijo neškodljive ali pa so namenjeni zaščiti konjskega organizma pred negativnimi učinki teh toksinov. Tu je nekaj izdelkov, ki jih pri tem obravnavamo:

Maridil Universal znamke Maridil

belaMin zeolit klinoptilolit krmni dodatek za živali znamke Sanacare

Robusan ploščice znamke St. Hippolyt