Pomlad: zgradite moč in vzdržljivost pri konju

Pomlad: zgradite moč in vzdržljivost pri konju

Obstaja veliko razlogov, zakaj bi si vaš konj lahko oddahnil od vadbe. Poškodbe, vreme in zdravje lahko vplivajo na trening vašega konja. Po odmoru je pomembno, da konju počasi krepite moč, preden začnete jahati tako, kot ste nekoč. Ne pozabite, da je konju, ki že nekaj časa ni treniral, zelo težko nositi jahača – tudi če gre le za kratke razdalje.

Konji morajo trenirati na enak način kot mi ljudje. Vsi vemo, da če že več mesecev niste telovadili, ni dobro, da bi kar naenkrat poskušali preteči maraton. Tudi če končate, posledice ne bodo vredne tega in tveganje za poškodbe se dramatično poveča. Ta logika velja tudi za konje. Zato je pomembno, da po prekinitvi treninga počasi krepite moč vašega konja. Najbolje je, da to storite pod strokovnim nadzorom trenerja. Močno priporočamo uporabo trenerja, saj zagotavlja najvarnejše pogoje za vašega konja.

Tukaj je nekaj dejavnikov, ki lahko vplivajo na trening:

Pozitivni vplivi Negativni vplivi
Kratki odmori Dolgi odmori
Dobro osnovno stanje Slabo osnovno stanje
Mladi konji Starejši konji
Prostostoječi skedenj Zaprti boksi
Močni konji Konji, nagnjeni k poškodbam
Zdravo pred odmorom Poškodbe
Vzamete si veliko časa za svojega konja Vzamete si premalo časa za svojega konja

Tukaj je nekaj nasvetov za ponovni začetek vadbe:

Ne hiteti

Glede na to, kako fit je vaš konj po zimi, bo morda dovolj, da izvajate trening za krepitev mišic le vsak drugi dan. Začnite z manj napornimi treningi in nato počasi povečujte trajanje in intenzivnost vadbe. Prav tako poskrbite, da bo vaš konj med vadbo imel veliko odmorov.

Poleg tega bodite zelo previdni, da ne pretiravate. Če opazite, da se vaš konj nerodno premika, se morate ustaviti. Drugi znaki izčrpanosti ali neugodja so lahko škripanje z zobmi, tresenje z glavo, časovne napake ali izguba motivacije. Ne načrtujte napornih treningov za hrbet, saj lahko poškodujejo vašega konja.

Pri konjih v slabem stanju lahko traja do tri mesece, da razvijejo dobro osnovno mišično moč. To zahteva veliko potrpljenja z vaše strani.

Ustvarite načrt usposabljanja

Načrt usposabljanja je vedno dober, saj vam daje pregled in preprečuje nepotrebne napake. Temeljite svoj načrt na ciljih, ki jih želite doseči.

To pomeni, da je vedno pomembno ostati prilagodljiv. Če imate načrtovano naporno vadbo, vendar ima vaš konj slab dan, prilagodite načrt temu, preskočite ta dan ali namesto tega naredite kaj drugega.

Raznolikost je ključna

Raznolike vadbe so bolj razburljive tako za konja kot za trenerja. Različne vrste vadbenih dražljajev, ki jih uporabljate, vodijo tudi do veliko boljše moči in dolgoročne izgradnje mišic. Vadba s palico, izpadne vaje ali vaje na tleh so dobri za izgradnjo mišic. Samo pazite, da začnete počasi.

Ne pretiravajte

Fleksibilnost je zelo pomembna. Če opazite, da je vaš konj že po tretjini treninga izčrpan, si privoščite odmor ali se za dan ustavite. Ko vaš konj trenira preveč, ne bo imel dovolj časa za okrevanje med treningi. To poveča možnost poškodb.

Merjenje srčnega utripa vašega konja je dober način za spremljanje njegove kondicije. To je še posebej koristno med odmori. Preden začnete znova vaditi, se prepričajte, da se je srčni utrip vašega konja upočasnil na 100 utripov na minuto.

Sprehodite svojega konja

Redno hodite s konjem navkreber, saj s tem trenirate trebušne mišice, zadnje in hrbtne mišice. Sprehod skozi gozd, kjer so ovire, je prav tako dober za krepitev mišic.

Začnite jahati počasi

Ko bo vaš konj zgradil svoje mišice, lahko počasi znova začnete jahati. Najprej morate vedno preveriti, ali njegovo sedlo še vedno ustreza. Če je temu tako, je za začetek dovolj 15-minutno jahanje. Od tam lahko počasi znova začnete graditi stvari.