Pomožne vajeti: pomoč za začetnike

Pomožne vajeti: pomoč za začetnike

Glede pomožnih vajeti obstajata v bistvu dva tabora - in ta dva tabora sta verjetno razpravljala o smiselnosti ali nesmiselnosti pomožnih vajeti, dokler so obstajale. En tabor uporablja pravilno zapete pomožne vajeti kot oporo, drugi tabor pa jih demonizira kot mučilno orodje. Ker se mnenja tako zelo razlikujejo in ker sta oba tabora nezdružljiva, si o tej temi ni lahko ustvariti lastnega mnenja.

Eden od razlogov je, da mnogi jahači niso tako dobro seznanjeni z uporabo pomožnih vajeti, kot bi si želeli. Posledica tega so nepravilno uporabljene pomožne vajeti, kar je za konja seveda zelo neprijetno. Poleg tega takšni incidenti seveda služijo kot izgovor za tiste, ki na splošno vidijo pomožne vajeti kot orodje za mučenje.

V osnovi pa je treba povedati, da pravilno uporabljene pomožne vajeti same po sebi niso slabe. Predvsem začetnikom in njihovim konjem so v pomoč. In to je točno to, kar naj bi nudile. Pomožne vajeti so za začetnike veliko olajšanje, saj v sedlu še niso povsem varni in težko najdejo pravo ravnotežje, konja potem ni mogoče jahati v pravilnem stiku, pa tudi sedež pogosto še ni povsem pravilen. Poleg tega morate biti pozorni tudi na pravilen položaj rok, na splošno pa morate seveda paziti tudi na okolje in seveda na cilj.

Za jahača začetnika ni enostavno, da bi imel vse pod nadzorom in zlahka se mu lahko zgodi, da bo preobremenjen. Pri tem vam lahko pomagajo pomožne vajeti, ki vam dajo občutek za pravi sedež in pravo držo.

Cilj: brez pomožnih vajeti

Seveda bi moral biti cilj vsakega jahanja in vsakega jahača, da lahko jaha brez pomožnih vajeti. In samo zato, ker ste šele začeli svojo kariero jahanja, ne pomeni, da morate vedno uporabljati pomožne vajeti. Enako velja kot pri vseh pripomočkih: uporabljajte kolikor je potrebno, a čim manj.

Pomožne vajeti primerne za neizkušene jahače

Obstaja veliko različnih vrst pomožnih vajeti in vse imajo svoje prednosti in slabosti in niso vse primerne za vsakega jahača. Tukaj vam na kratko pokažemo dve najbolj znani vrsti pomožnih vajeti, ki sta zelo primerni tudi za začetnike:

Stranske vajeti

Te pomožne vajeti so sestavljene iz dveh posameznih vajeti, ki sta pritrjeni med brzdnim obročem in obročem na levi in desni strani. Ko konj hodi z glavo v pravilnem položaju, morajo biti vajeti vedno vodoravno. Postavljene morajo biti dovolj dolgo, da konj pri pravilnem nagibanju NE pride za vertikalo.

S temi vajetmi se lahko jahači začetniki zelo dobro osredotočijo na sedenje, saj vajeti dajejo konju jasen okvir. Vendar je pomembno, da ste pozorni na pravilno uporabo vajeti.

Te vajeti so primerne za začetnike na povodcu ali za prve ure jahanja v skupini. Če še vedno nimate ustreznih izkušenj, lahko vajeti podprete.

Trikotne vajeti ali dunajske vajeti

Ta vrsta pomožnih vajeti je zelo priljubljena. Trikotne vajeti so v pomoč začetnikom, ki so že osvojili bočne vaje, vendar še vedno potrebujejo podporo v smeri naprej, ker odziv konja v roki še ni pravilen. Te pomožne vajeti se lahko dobro uporabljajo tudi pri vzpenjanju, saj konju omogočajo, da se raztegne do določene globine.

Trikotno oprsje je sestavljeno iz debelega traku, ki poteka med sprednjimi nogami in je pritrjen na sredini oprsja. Pred prsnim košem se trak razdeli na dva tanjša trakova. Ta se skozi ustrezen obroček na levi in desni strani prestavita od znotraj proti zunanjosti in pritrdita na obesek sedla (ali lonžirni pas). Ko je glava pravilno nameščena, mora trak potekati rahlo vodoravno tik pred navpičnico.