ABC čiščenja: Kateri dodatki so del osnovne opreme?

ABC čiščenja: Kateri dodatki so del osnovne opreme?

Ena od najosnovnejših stvari pri jahanju je redno čiščenje konja. To je le del tega, toda kaj potrebujem kot osnovno opremo, da lahko pravilno očistim svojega konja? Odgovor lahko najdete v spodnjem članku.

Spadajo v absolutno osnovno opremo

  • strgalo za kopita
  • čohalnik
  • glavnik za grivo
  • curry glavnik
  • krtača za kožuh

Po potrebi lahko nato dokupite dodatne mehke krtače, gobice, ščetke za kopita in podobno. Oglejmo si podrobneje vsakega od teh elementov.

curry glavnik

Čiščenje se vedno začne s curry glavnikom. Ta ima majhne konice ali zaobljene kaveljčke in z nežnim pritiskom z njo konju zdrgnete dlako. S tem se iz dlake sprostijo umazanija in razni ostanki.

Najbolje je, da začnete nego s krožnimi gibi pri vratu in nato preidete čez zadnjico na zadnje noge. Glavo, noge, grivo in rep ne krtačice s tem glavnikom

čohalnik

Čohalnik je velika krtača z mehkimi, debelimi ščetinami. Uporablja se za dodatno glajenje dlake po negovanju in za odstranjevanje umazanije, ki je nastala med negovanjem.

S krtačo greste v 'božajočih se' gibih od glave do dna repa. Po nekaj potezah bo krtača že polna dlak in umazanije. Za čiščenje preprosto obrišete krtačo na brani, ki jo držite v drugi roki.

Še posebej pri nakupu čohalnika bodite pozorni na kakovost, saj številni poceni modeli razmeroma hitro izgubijo ščetine. Krtače so na voljo s ščetinami različne trdote. Mehke ščetine so dobre za občutljive konje, trše ščetine pa spodbujajo krvni obtok.

krtača za kožuh

Tršo krtačo uporabljamo za konjske noge, ki so običajno še posebej umazane in polne peska in blata. Mehkejša krtača tukaj nima možnosti.

S tako krtačo se noge preprosto skrtačijo od zgoraj navzdol. Če so noge še posebej umazane, lahko pomaga tudi uporaba vode. V tem primeru lahko razmislite o uporabi krtače s sintetičnimi ščetinami.

strgalo za kopita

S strgalom za kopita, kot že ime pove, čistimo kopita – in to je tudi potrebno, saj konj brca v kamenje, pa tudi zemljo, pesek in gnoj. Strgalo za kopita ima kavelj za prebiranje kopita in krtačo za čiščenje žabice.

Ko konj kopito dvigne, se kovinski konec uporabi za strganje žabičinih žlebov, nato pa s čopičem skrtačite žabico.

glavnik za grivo

Na koncu z glavnikom za grivo temeljito razčešite konjevo grivo, da se ne sprime. Ti glavniki so pogosto grobi in se uporabljajo za odstranjevanje vozlov in podobnega iz grive in šopov las.

Pred uporabo glavnika za grivo je treba s prsti najprej razvozlati najhujše splete, saj so lasje zelo neukrotljivi in se sicer hitro iztrgajo.

Druga možnost je uporaba krtače za grivo. Ta običajno lase razmakne bolje kot glavnik. Z njim lahko osvežite tudi rep.

dodatki za mokro pranje

Pripomočki za nego, ki so primerni tudi za mokro pranje, vključujejo odstranjevalec vode. Deluje enako kot pripomoček pri čiščenju oken in se uporablja za odstranjevanje vode s konja po pranju.

Gobice se običajno uporabljajo za čiščenje posebej občutljivih predelov. Pomembno je, da vedno uporabljate več gobic (eno za nosnice, eno za spolovila ...), da gobice redno čistite in, kar je zelo pomembno, da posameznih gobic ne menjate med seboj; ne smete uporabljati gobice danes za eno področje, jutri za drugo.

S tem je osnovna oprema za čiščenje konj že pripravljena. Vse druge stvari niso nujno potrebne, vendar lahko olajšajo življenje. Iz izkušenj vemo, da se bo v škatli za nego sčasoma nabralo eno ali drugo novo orodje - odvisno od želja jahača. Na srečo to ni težava, če ne pozabite na osnovno opremo.