Kako pravilno osedlati konja

Kako pravilno osedlati konja

Osedlanje je zelo pomemben del jahanja in če niste prepričani, kaj storiti ali kako naj sedlo postavite na konja, se lahko hitro prikradejo napake. Uporabite lahko sedlo, ki se ne prilega dobro in povzroča bolečine.

Ampak brez skrbi! Ta članek vas vodi skozi posamezne korake, tako da lahko tudi začetniki varno osedlajo svoje konje!

Pred osedlanjem: Očistite konja

Da bi se izognili morebitnemu drgnjenju, je pomembno, da dobro očistite hrbet in sedelni predel vašega konja. Dlaka naj bo brez umazanije in peska, saj lahko to povzroči draženje kože pod sedlom. Pred sedlanjem še posebej preverite viher, predel pasu in predel za komolcem. To so najbolj občutljiva področja.

Namestite podsedelnico in sedlo

Najprej se morate prepričati, da se podsedelnica dobro prilega pod sedlo, zato jo pravilno namestite. Včasih to ni tako enostavno in zahteva malo vaje. Obstajajo podsedelnice, ki so pritrjene neposredno na sedlo in nekatere, kjer to ni mogoče. V slednjem primeru lahko bazinico položite okoli vratu z leve strani, tako da je približno polovica pred vihrom. Preden nadenete sedlo, se prepričajte, da je podsedelna blazinica enakomerna in brez gub.

Če je podsedelnica pritrjena na sedlo, jo postavite približno 20 centimetrov pred viher konja.

Sedlo je pravilno nameščeno, ko se sredina tkanine na vrhu sreča s komoro sedla, sredina tkanine pa mora biti tudi pod središčem sedla na zadnji strani.

Zdaj potisnite oboje nazaj, dokler ni na najnižji točki hrbta. Prednost potiskanja sedla in podsedelnice je v tem, da kouh gladko in ravno leži pod sedlom, zaradi česar je konju bolj udobno.

Če konj stoji normalno in ima prednji rob blokov dva prsta ali več prostora do lopatice, je sedlo v pravilnem položaju.

Zategnite obod

Zdaj je čas, da zategnete podsedelni pas. Ponovno bodite pozorni na pravilen položaj. Če je pas v najožjem delu trebuha (približno širina roke za sprednjo nogo), je pravilno pripet. (Mimogrede, sedlo ne sme biti preveč nazaj, sicer pritiska na ledveni del, kar je za konja zelo neprijetno.)

Pred pripenjanjem si hitro oglejte desno stran konja. Preverite, ali je vse na svojem mestu. Je podsedelnica prava? Ali sprednji rob tkanine pritiska na viher? Če je tako, prilagodite.

Nato vzemite pas sedla in pustite, da visi naravnost navzdol. Zdaj pojdite spet na levo stran, kjer zgrabite pas izpod trebuha in ga nato zapnete. Za začetek uporabite samo prvo luknjo in nato znova preverite vse. (Pomen te točke je nemogoče opisati. Vedno se lahko prikradejo neprevidnost in majhne napake, ki imajo potem lahko boleče posledice za konje in jahače.) Če vse ustreza, postopoma zategnite pas, dokler ni pravilno nameščen.

Kako tesno je pretesno

Močno zategovanje pasu v tem primeru pomeni, da zategnete pas z običajno silo. Če lahko še vedno zdrsnete z dvema prstoma med obsegom sedla in telesom, je to idealno.

Ne pozabite ponovno zategniti

Zdaj nič ne ovira jahanja. Ne pozabite pa, da morate pas ponovno zategniti po približno 10 minutah. Kot vedno pasu ne vlecite pretesno, sicer konj ne bo dobil dovolj zraka in ga lahko tudi boli.

Sedla in njihove korektivne lastnosti: prijatelj občutljivega konja?

Konj je velika žival, ki čuti najmanjše stvari, kot je nadležna muha na hrbtu. Če vas moti taka malenkost, si lahko predstavljate, kako zelo konja lahko motijo tlačne točke ali neravnovesja v sedlu! Tu pridejo v poštev korektivne blazinice za sedla, ki lahko vašemu občutljivemu prijatelju pomagajo pri njegovih težavnih predelih.

Blazine za korekcijo so nujne za vse, ki nimate sreče, da bi se popolnoma prilegali. Pomagajo razbremeniti točke pritiska, uravnotežiti težo sedla in blažiti udarce med vožnjo.

Blazine za sedla so bile posebej razvite za popravljanje položaja jahača in so na voljo v številnih različnih izvedbah in izdelane iz različnih materialov. Nekatere so iz polstene volne, druge pa iz pene. Obstaja tudi veliko modelov, ki se lahko uporabljajo za različne potrebe, kot so angleška sedla ali zahodna sedla.

Korekcijska blazinica pomaga konju tako, da ga podpira tam, kjer potrebuje več oblazinjenja kot običajno – na primer v predelu hrbtenice, ko se jaha pokonci – ali s popravljanjem težav s kondicijo, kot so obod, ki je preveč nazaj ali naprej v idealnem položaju na ramenih živali, kar bi povzročilo neustrezno porazdelitev teže jahača in konja med dolgimi skupnimi ježami po neravnem terenu.

Našo ponudbo podsedelnic in blazinic za sedla si lahko ogledate tukaj.