Cushing – kontroverzna bolezen št. 1?

Cushing – kontroverzna bolezen št. 1?

Dolgi, pogosto kodrasti lasje in letargija? Lahko bi ga šteli za pogost simptom pri konjih, če pa se pojavijo tudi drugi simptomi, bi lahko šlo za konjski Cushingov sindrom. Toda za kaj točno gre? V tem članku si bomo ogledali ta sindrom in dali nekaj predlogov.

Konjski Cushingov sindrom (Equine Cushing-Syndrome (ESC ali krajše Cushing) je s hormoni povezana bolezen, ki se vse pogosteje diagnosticira. Sindrom sproži bolezen hipofize, ki prizadene različne hormone, ki so pomembni pri zagotavljanju vzdrževanja in nadzora najrazličnejših telesnih funkcij. Pri konjih, ki jih je prizadel Cushing, domnevamo, da benigni tumorji hipofize motijo proizvodnjo in sproščanje hormonov: pri prizadetih konjih je mogoče opaziti, da je proizvodnja dopamina znatno zmanjšana. Dopamin ima pomembno nadzorno funkcijo v osrednjem delu hipofize. Slednji je odgovoren tudi za proizvodnjo hormona ACTH (adrenokortikotropnega hormona), ki posledično narekuje skorji nadledvične žleze, da sprošča kortizol. Rezultat: telo je polno kortizola in ACTH.

Kortizol in ACTH sta hormona, povezana s stopnjo stresa, in tu se začne težava: Cushingov sindrom se običajno diagnosticira, ko se ugotovi povečanje vrednosti ACTH v krvni sliki. Nemogoče je ugotoviti, ali je povečanje te vrednosti posledica dejansko prisotnega tumorja hipofize ali je za to kriv stres. Pa ne samo to: v letnih časih je tudi koncentracija hormonov v krvi podvržena povsem naravnim spremembam; povečanje ACTH je najbolj opazno v zgodnji jeseni (september/oktober) – in prav v tem letnem času se Cushingov sindrom najpogosteje diagnosticira.

Ne glede na to, ali je sprožilec stres ali okvara hipofize, obstaja nekaj zelo očitnih vidikov slabega počutja. Med številnimi simptomi Cushingov sindrom vključuje spremembo dlake, ki ima goste, dolge, včasih kodraste dlake, ki rastejo na nenavadnih območjih. Poleg tega se lahko pojavijo težave z mišicami, spremembe maščobnih oblog, opazen padec zmogljivosti, letargija, izguba teže, povečana žeja, prekomerno uriniranje, potenje in celo ponavljajoče se nalezljive bolezni zaradi oslabljenega imunskega sistema. V zvezi s tem je pravzaprav mogoče opaziti povečanje nagnjenosti konja k vnetju roženice, kožnim glivicam ali abscesom v višini kopit. Pravzaprav je možno, da konj pogosto trpi za laminitisom, ki je še posebej resno stanje za konje s Cushingom.

Nepravilno sproščanje hormonov se tradicionalno zdravi z zdravilom, ki nadomesti manjkajoči dopamin in tako prepreči, da bi telo preplavilo kortizol in ACTH. Čeprav je to odlična rešitev, obstajajo tudi alternative. V nekaterih študijah o hranjenju konj, ki jih je prizadela bolezen, so pogosto odkrili pomembne prehranske pomanjkljivosti. Pravzaprav je lahko preveč kalorična hrana v kombinaciji s premalo gibanja resnična težava. Poleg tega lahko okužba s paraziti, pomanjkanje elementov v sledovih ali nezaznane težave z zobmi močno povečajo raven stresa živali. Ne pozabite, da je živčnost lahko zelo problematična za dobro počutje konja in da je v vsakem primeru dobro prepoznati in odpraviti vse dejavnike, ki lahko živali povzorčajo stres ali jo utrudijo.

Ekipa CharLine priporoča, da se dieta oblikuje glede na dejanske potrebe konja in jo prilagodi glede na vrsto farme, zgradbo konja ter stopnjo usposabljanja in dela, ki mu je podvržen. Vse mora imeti zmeren vnos škroba in sladkorja, brez prekomerne teže, zadostno zalogo elementov v sledovih in energijsko vsebnost, ki je primerna za zahtevano zmogljivost. Dodatek prehranskega oglja CharLine je še posebej indiciran, kadar je potrebna sprememba krme, da se izboljša absorpcija mineralov v telesu in hkrati odstranijo škodljivi toksini. Pri konjih, ki jih je prizadel Cushing, ki so nenehno prejemali rastlinsko oglje, je bilo mogoče najti odlične rezultate, zlasti kar zadeva lajšanje nekaterih simptomov, kot so vodeno blato in driska. Med običajnim zdravljenjem z zdravili, ki je priporočeno v primeru Cushingovega sindroma, lahko prehransko oglje CharLine dajemo z enim od obrokov, kjer tablet ne ponujamo. To zagotavlja, da ima lahko oglje enak učinek kot zdravilo.

V ekipi CharLine je Anna Maria Rumer, ki se lahko pohvali s 15-letnimi izkušnjami na tem področju in ki je vedno na voljo za reševanje vprašanj in dvomov na to temo!

Povzeto in prevedeno iz objave, ki jo je napisala Anne Lorf CharLine ©