Priboljški - dobra ali slaba ideja?

Priboljški - dobra ali slaba ideja?

Priboljški za konje, torej nagrada, ko je žival naredila nekaj, kar se vam zdi 'prav', so zelo sporni. Nekateri prisegajo na to, drugi so proti. Na to zapleteno vprašanje ni enostavnega odgovora. Nadaljnja razprava divja o tem, katere priboljške je treba hraniti.

Velik trg

Dejstvo je, da je trg konjskih dobrot že zelo velik in še raste. Na voljo je neizmerna izbira različnih izdelkov različnih proizvajalcev. Potem so tu številne »naravne« nagrade, vključno z brezčasnimi klasiki, kot je korenje. Postavlja se vprašanje, ali so ti izdelki res uporabni in kakšne prednosti in slabosti imajo različne vrste priboljškov.

Sladkor: slab za konjeve zobe?

Ko gre za konjske dobrote, mnogi otroci pomislijo na sladkorne kocke – to je edino logično, saj so pogosto opazovali, kako starši konjem hranijo kocke sladkorja ali pa so jih starši prosili, naj konjem dajo kocke sladkorja kot priboljšek. Večina laikov, torej ljudi, ki imajo redko kaj opravka s konji, ne ve, da to ni nujno dobro za konje.

Vendar ne gre za zobno gnilobo – kar je prva asociacija, ko gre za sladkor in zobe. Pravzaprav igra to le manjšo vlogo, ko gre za konje, ker jim zobje rastejo. Težava je prej v tem, da sladkor spodbuja nastajanje zobnega kamna. Odstranjevanje zobnega kamna s konja ni le zamudno, ampak tudi zelo neprijetno za konje. Lahko je tudi drago! Če svojemu konju dajete priboljške, se prepričajte, da v njih ni melase.

Kaj je treba upoštevati pri industrijsko izdelanih izdelkih?

Kot smo že omenili, je danes na voljo ogromno izdelkov za priboljške za konje. Toda samo zato, ker je na izbiro toliko, še ne pomeni, da so vsi ti izdelki primerni. Tukaj so najpomembnejše stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu priboljškov:

  • Energija: priboljški naj služijo kot nagrada. Da ga konj tako doživi, mora priboljšek imeti določen učinek: energijo. Priboljški običajno vsebujejo veliko ogljikovih hidratov in včasih veliko sladkorja. Ne hranite in ne uporabljajte priboljškov prepogosto, uporabljajte jih tako, kot naj bi jih uporabljali: kot nagrado, ki jo hranite v izjemnih primerih.
  • Dodatki: Številni izdelki, ki so narejeni posebej za konje, vsebujejo dodane snovi. S tem ne mislimo nujno na barvila ali konzervanse, ampak na primer minerale in elemente v sledovih. Proizvajalci mislijo dobro in svoje izdelke obogatijo z vsemi stvarmi, ki so pomembne za konja, in s tem v bistvu ni nič narobe. Žal mnogi lastniki konj na to pozabijo, ko dajejo priboljške. To pomeni, da če svojemu konju kot dodatno krmo dajete minerale in podobno, morate količino ustrezno zmanjšati, če ponudite priboljške, ki so bili obogateni z istimi snovmi. (Seveda bi se morali izogibati tudi priboljškom, ki vsebujejo umetna barvila in konzervanse.)
  • Rok uporabnosti in transport: Ker so priboljški hrana, jih ni mogoče hraniti neomejeno. Upoštevajte to, ko iščete priboljške za svojega konja. Najboljši so tisti, ki trajajo dlje in jih je enostavno prenašati. Posušeno sadje izpolnjuje oba merila.

Naravne nagrade

Poleg velike izbire dobrot najrazličnejših proizvajalcev so tu tudi naravne nagrade, kot so zelenjava ali sadje. Prednost te vrste poslastice je, da vsebuje veliko vitaminov in mineralov, zato je zelo zdrava. Tukaj ne morete zgrešiti, zato lahko svojemu konju enostavno in varno daste sadje in zelenjavo kot priboljšek.

Kruh kot poslastica?

Konje lahko hranite s kruhom kot priboljšek, vendar morate paziti, da je kruh res suh in dajte konju le zelo majhne količine. Razlog za to je izjemno visoka energijska vsebnost kruha.

Magrajevanje s hrano - tema, o kateri se vroče razpravlja

Zdaj pridemo do teme, kjer se mnenja močno razlikujejo, hrana kot pohvala. Nekateri prisegajo nanjo, ker verjamejo, da pospešuje in spodbuja učenje pri konjih. Drugi pa trdijo, da če svojega konja usposobite za prosjačenje na ta način, postane potreben in predrzen, in na neki točki lahko žival postane motivirana šele, ko prejme nagrado. Ko smo raziskali obe strani debate, se ne moremo odločiti, ali je bolje dati priboljške ali se vzdržati. Lahko pa vam ponudimo nekaj nasvetov, ki jih lahko uporabite za preprečevanje slabega vedenja, ko gre za zdravljenje:

  1. Uporabite klasično kondicioniranje v svojo korist. To načelo je odkril ruski zdravnik Ivan Pavlov. Kadarkoli je dal hrano psom, je pozvonil. Sčasoma so psi zvok zvonca tako močno povezali s prehranjevanjem, da je samo zvok zvonca spodbudil pretok sline – kar se je sicer dogajalo le z delovanjem samega prehranjevanja. Enako načelo lahko uporabite za svojega konja. Ne skrbite, za to ne potrebujete zvonca! Namesto tega preprosto uporabite nagradni ton, tj. določeno višino svojega glasu, morda v kombinaciji z določeno frazo ali besedo, ki jo uporabite samo, ko si vaš konj zasluži nagrado. Pomembno je, da ton glasu in nagrado podate neposredno po želenem vedenju, sicer konj ne more vzpostaviti povezave med vedenjem in nagrado oziroma tonom glasu.
  2. Predrzni ali slabo vzgojeni konji nikoli ne smejo biti deležni priboljška. Tudi tukaj velja načelo pogojenosti. Če konj kljub zaznanemu slabemu vedenju pogosto prejme priboljške, se bo sčasoma naučil, da ta negativna reakcija prinaša pozitivno nagrado, in ukrepal v skladu s tem.
  3. Priboljške vedno dajajte z iztegnjeno roko, torej ne v bližini žepa, v katerem so priboljški shranjeni. V nasprotnem primeru jih bo vaš konj prej ali slej poskušal najti!
  4. Razmislite o uporabi klikerja, če ne želite preiti v navado nagradnega tona. Princip je enak in deluje enako dobro.

Kdaj bi vsekakor morali uporabiti pohvalo z nagrado

Mnogi ljudje strogo zavračajo pohvale za hrano za konje. Vendar pa obstajajo situacije, v katerih je treba to metodo uporabiti:

  • Nekateri konji imajo težave z učenjem in le to traja nekoliko dlje. Če je temu tako, lahko tega konja podprete s priboljški za pohvalo in tako spodbujate učenje.
  • Priboljšek je dober tudi kot oblika posebnega priznanja za izjemno uspešnost, saj konji to pozitivno predstavo povezujejo z nagrado.
  • Nenazadnje je pohvala s priboljškom dobra izbira tudi za živčne ali konje pod stresom. Konji se bolj nagibajo k begu kot k boju, vendar je način bega deaktiviran, ko konj žveči. Tako lahko živali daste priboljšek in tako žvečenje izključi ta 'način pobega' in konj namesto tega preklopi v način prebave.