Pravila za varno ravnanje s konji

Pravila za varno ravnanje s konji

Ravnanje s konji in jahanje sta lahko nevarna, če ne upoštevate osnovnih varnostnih pravil. Ne glede na to, ali se učite ravnati s prvim konjem ali se samo naslonite na ograjo in opazujete otrokove tečaje jahanja - poznati morate nekaj osnovnih varnostnih ukrepov, da preprečite nesreče in poškodbe pri ravnanju s konji ali ko ste blizu njih.

Tudi najmirnejši konj ali poni lahko koga poškodije, če se prestraši. Naslednja priporočila vam lahko pomagajo preprečiti ugrize, brce, zdrobljene prste na nogah in podobno.

Morda se počutite nekoliko preobremenjeni, ker ste pravkar začeli jahati in si morate toliko zapomniti. Ne skrbite, to bo hitro minilo in varnostna pravila bodo kmalu postala navada, podobno kot če pogledate levo in desno, ko prečkate ulico.

Presenečen konj

V naravi so bili konji včasih plen. Kot taki je bilo nujno, da so se hitro odzvali in po potrebi prehiteli plenilca, tudi če pobeg ni bil mogoč. To je bilo ključno za preživetje v naravi. Tudi če plenilci ne predstavljajo več nevarnosti za večino konj, so se ti močni nagoni za preživetje domačih konj vseeno ohranili in so še vedno zelo izraziti - četudi si prizadevamo ustvariti najboljše in najvarnejše bivalno okolje za živali.

Ker so konji ubežne živali, so zlahka prestrašeni in vznemirjeni tudi dolgo po tem, ko jih je prestrašilo. Vendar je to vedno odvisno od konja. Nekatere živali so bolj odzivne kot druge in so razburjene zaradi stvari, ki jih drugi konji na videz ne opazijo. Zato je predvsem za začetnike najbolje začeti delati s konjem, ki je miren in sproščen.

Pravila za varno ravnanje s konji

Tu so najpomembnejši nasveti za zmanjšanje nevarnosti v bližini in pri ravnanju s konji ter s tem za preprečevanje poškodb in nevarnih situacij.

 1. Opozorite nase
  Ko se približujete konju, morate vedno najprej opozoriti na njegovo pozornost. Konju se vedno približajte od spredaj.
 2. Tihi gibi
  Bodite tihi in mirni. Izogibajte se vsem vrstam nenadnih gibov in glasnih zvokov. To lahko povzroči, da se konj ustraši, skoči ali zbeži.
 3. Nikoli ne stojte za konjem
  Nikoli ne stojte za konjem. Ko negujete rep, se postavite na bok in nežno povlecite rep proti sebi.
 4. Najvarneje je ob konju
  Najvarneje je stati ob rami vašega konja, kjer lahko vidita en drugega ali deset ali več metrov stran - razen če svojega konja negujete ali kako drugače komunicirate z njim.
 5. Prava obutev
  Nosite trdne čevlje ali škornje, ko ste blizu konj, po možnosti z ojačanim predelom prstov. Če konj stopi nanje, so vaše noge tako zaščitene. NIKOLI ne nosite sandalov, natikačev, mrežastih športnih čevljev ali drugih tankih čevljev blizu konj.
 6. Ne klečite in ne počepnite
  Ko čistite konjska kopita ali previjate noge, ne pokleknite ali počepnite. Upognite se naprej, da se lahko hitro premaknete s poti, če se konj premakne.
 7. Ne pozabite na vezavo
  Če svojega konja negujete, ga sedlate ali čistite hlev, ga privežite. Konj, ki lahko prosto potuje, lahko povzroči opustošenje. Privezanega konja ne puščajte brez nadzora.
  Pri privezovanju uporabite vozel za hitro sprostitev ali panic snap, da lahko vašega konja hitro izpustite, če se prestraši in potegne. Občutek stiskanja lahko pri prestrašenem konju povzroči toliko panike, da lahko poškoduje vas ali sebe.
 8. Konja varno vodite
  Konja najvarneje vodimo s povodcem in oglavko.
  Ne potiskajte prstov skozi jermene, obročke ali svedre. Če konj pobegne, se vam lahko stisnejo prsti, lahko se poškodujejo ali vam stisnejo roko.
 9. Nikoli ne ovijajte česarkoli okrog rok ali telesa.
  Nikoli ne napenjajte vrvi, povodcev ali vajeti okoli rok ali drugih delov telesa. Če vaš konj pobegne, vas lahko povleče zraven. Nikoli se na noben način ne vežite na konja.
 10. Hranite konja pravilno
  Najbolje je, da priboljške ponujate iz veder ali kadi. Konji se lahko zelo hitro vaše prste zamenjajo za korenje.
 11. Pravilno vodite skozi vrata
  Ko hodite skozi vrata, pazite, da so vrata široko odprta, da jih konj ne udari. To je lahko zastrašujoče in povzroči, da vas potepta ali povleče za seboj. Če so vrata tesna, pojdite najprej skozi vi, pustite, da konj počaka, nato pa naj gre za vami, medtem ko stoji ob njih.