Bremenitev med menjavo kožuha - Pravilna podpora je pomembna

Bremenitev med menjavo kožuha - Pravilna podpora je pomembna

Sprememba kožuha predstvalja za organizem konja izredno veliko breme, ki vpliva na presnovo. V tem času lahko pomaga konju z različnimi ukrepi.

Ni odvisno od temperature

Za razliko od nas ljudji živali ne morejo prilagoditi svojega "kožuha" glede na dnevne razmere. Predniki konj so že daleč nazaj razvili posebne mehanizme za uravnavanje temperature, ki so nadzorovani s kožo in dlako. V kolikor je hladno se dlaka dvigne in tako tvori izolacijsko plast. V kolikor je toplo, so dlaka zravna proti telesu in umakne izloacijsko plast. Tako se nihanja zunanje temperature kompenzirajo da ostane telesna temperatura konstantna pri 38,5 stopinjah Celzija.

Dvakrat na leto, enkrat v jeseni in enkrat spomladi, konji menjajo svoj kožuh. Vendar pa odločilni dejavnik ni temperatura, temveč dnevna svetloba.

Kako močna in inintenzivna je menjava in kako dolgo traja, je odvisno od več dejavnikov. Poleg vremena igrajo tukaj pomembno vlogo še rasa, starost, zdravstveno stanje in individualna genska osnova.

Velik napor

Za organizem konja predstavlja menjava kožuha velik napor. Zelo velika obremenitev pade na presnovo in zelo pogosto se pojavijo težave. Te vključujejo motnje, povečano občutljivost za infekcije, utrujenost, izguba teže, nesvetleča dlaka ali otečene noge. Še posebej za kronično bolne živali, je menjava kožuha pogosto problem, ker imajo že šibak imunski sistem in iz tega sledi, da je presnova še dodatno obremenjena. Pri teh živalih, bi morala biti posebna pozornost, in če je potrebno, se posvetujte z veterinarjem.

Da bi zagotovili, da bo vaš konj preživel menjavo kožuha čim bolje, lahko postavite različne ukrepe in se izognete velikemu številu težav.

Čemu se je potrebno izogibati

  • primanjkljaj hranjenja: pri menjavi kožuha morajo konji imeti dovolj hrane. Pomembno je, da dobi vse hranilne snovi, ki jih potrebuje. Če je potrebno, je treba uporabiti dodatke
  • prenajedanje: preveč hrane ni dobro, saj obremenjuje organizem
  • neustrezna vaja: narava je ustvarila konje za gibanje. Danes so konji vse preveč zaprti, kar vodi do zdravstvenih težav
  • bolezni in škodljivi vplivi okolja: vse, kar slabi konja med menjavo kožuha je škodljivo. Iz tega sledi, da primanjkuje moči za uspešno in hitro menjavo kožuha
  • stres: kaj velja za ljudi, velja tudi za konje. Stres je slab. Svoboda gibanja in dobro počutje sta zelo pomembna.

Kaj lahko storite

Najbolj pomembna stvar je, da prilagodite prehrano. Podlaga morajo biti vedno kakovostna surova vlakna. Toda obrokov ni potrebo takoj povečati, to velja samo, če konj izgublja telesno težo. Bistveno je, da so konji dobili vse bistvene hranilne snovi. Med menjavo so še posebej pomembni minerali. Cink pospešuje rast dlak. To je potrebno za tvorbo kreatina in podpiranje delitev celic. Baker, selen in žveplo sta enako pomembna.

Vitamine je najbolje zagotoviti z rednim dovajanjem sveže zelenjave, sadja in semen. Tudi olja bi morala biti del prehrane. Zagotavljajo odlično dobavo vitamina E in omega-3 (laneno olje). Pivski kvas je med menjavo dober dodatek, saj ima visoko gostoto hranil.

Ker je presnova trdo dela, lahko dodate tudi zeliščne mešanice. Najboljša so zelišča, ki razstrupljajo (npr. koprive ali zlate rozge), ki podporajo imunski sistem (šipek) in ki krepijo izločanje.

Končno, izredn pomembna je tudi temeljita nega. Redno krtačenje in nega za prekrvavitev in krepitev presnove kože.