Zdravje prebavil pri konjih

Zdravje prebavil pri konjih

Konjska prebava je občutljiva in kompleksna. Zato je pomembno, da lastniki konj prepoznajo prve znake težav.

Čeprav ne morete pogledati v želodec, lahko lastnik konja, ki pozna svojega konja, po njegovem splošnem stanju ugotovi, ali je konj v redu. Vidi, ali in kako se prehranjuje, ali je njegova dlaka sijoča in gladka ali pa je motna in zmršena. Sijaj v očeh in sproščen obraz sporočata, ali se konj dobro počuti. Konji z želodčnimi težavami imajo pogosto napet obraz. Nekaj minut opazujte, kako konj sprejema hrano in ali dovolj pije, kar zlahka presodijo tudi laiki z nekaj vaje. Stisnjen rep ali z iztrebki umazana dlaka na zadnjih nogah kažeta na prebavne ali želodčne težave. Druge zunanje značilnosti so vidne na bokih konja. Če so zelo vdrti, to kaže na lakoto ali - še pogosteje - žejo.

POZOR: Zlasti v hladni sezoni so konji leni glede pitja. To pomeni, da ne popijejo dovolj tekočine, ker so preprosto manj žejni, ko se ne potijo.

Redno preverjajte konjevo telo tako, da vzamete kožno gubo na vratu in jo rahlo pridržite. Ko spustite, se mora guba takoj spet zgladiti. Če tega ne stori, ampak ostane vidno štrleča, lahko sklepamo, da je konj dehidriran.

NASVET: Večina konj ceni, če jim ponudite tudi vodo v vedru. Iz tega pijejo v velikih požirkih, ne da bi dolgo uporabljali napajalnike.

Kot lastnik konja in jahač bi morali poznati tudi naravo konjskega gnoja. Natančen pregled količine in videza konjskih iztrebkov zagotavlja informacije o tem, ali konj pije dovolj. Upoštevati je treba odstopanja, kot so suho ali mehko blato, spremembe barve ali celo fekalne vode in po potrebi pojasniti vzrok. Vzroki so lahko sprememba oz. menjava hleva ali boksa ali menjava krme, začetek sezone paše zunaj ali stres.

Kot dober lastnik konja morate občasno tudi "prisluhniti". Nič ne škodi, če jahač pozna notranje zvoke svojega konja. Uho namestite na stran konjevega telesa tik pod kolčno grčo, v predelu bokov ob trebuhu. Če slišite brbotanje in mehurčke, je to dober znak. Nenavadni in odsotni zvok črevesja lahko kažejo na bolezen. Trdoto trebušne stene lahko preverite z nežnim pritiskom pesti v predelu bokov. Pri kolikah je lahko trebušna stena zelo trda in se komajda podaja.

Kolike, tako kot številne druge težave s prebavili, so pogosto posledica stresa. To velja tako za športne konje v individualnih boksih kot tudi za konje za prosti čas v odprtih hlevih. Želodcu je vseeno, ali gre za pritisk oz. stres na tekmovanju, ali za spore glede položaja v skupini konj. Učinki se razlikujejo od konja do konja. Medtem ko en konj dobi drisko zaradi razburjenja, drugi pa zaradi acidoze v želodcu, ki jo povzroča frustracija, to ne spremeni dejstva, da je prebavna flora neurejena.

Mineralni dodatki NutriLabs nudijo olajšanje:

Acid Protect® je razvit posebej za konje z visoko stopnjo želodčne kisline. Pomaga pri obnovi želodčne sluznice, hkrati pa ščiti pred ponovnimi napadi na steno želodca. Mimogrede, Acid Protect® je primeren tudi za žrebeta.

Aka-Biotix je še posebej primeren za konje, ki trpijo zaradi vodenega iztrebka. Nase veže prekomerne količine tekočine in peščene obloge, podpira črevesno floro in peristaltiko ter čisti črevesje. Semena psiliuma spodbujajo črevesno gibljivost, prebiotiki, elecampane in frukto-oligosaharidi (več sladkorjev) spodbujajo zdravo črevesno floro. Služijo kot hranila za določene bakterije in aktivirajo »zaželene« bakterije, medtem ko se »nezaželene« klice zmanjšajo.

Prašek Synbiotix s prebiotiki in kvasom pomaga pri izgradnji in regeneraciji črevesne flore. Podpira črevesno floro po "hranilnem principu" s sladkornimi spojinami (frukto-oligosaharidi), ki niso popolnoma prebavljene in tako neovirano pridejo v tiste dele črevesja, kjer so na voljo želenim mikroorganizmom v črevesju in spodbujajo njihovo rast. Skupaj z drugimi snovmi (kvasovkami) povzročijo hitro rast telesu lastnih probiotičnih klic in s tem preprečijo tudi naselitev neželenih klic.

Nasveti za hranjenje konj:

Sprožilci stresa vključujejo na primer več kot šesturne prekinitve pri prehranjevanju, obroke z visoko vsebnostjo koncentrirane krme in nizko vsebnostjo vlaknin, hitre spremembe vremena, držo v hlevu, prevoz ali neprimerno usposabljanje, če naštejemo le nekatere. Vemo, da je dobro seno najpomembnejša osnova za prehrano konj. Če upoštevate konjevo naravno prehranjevalno vedenje, mu skoraj čez ves dan ponudite seno, slamo ali travo.

Konj ne poje vsega, je selektiven jedec. Posledično je njegov prebavni sistem zasnovan tako, da hrano sprejema več ur. Surove vlaknine v krmi so bistvenega pomena za stabilno zdravje črevesja. Izločanje sline med uživanjem vlaknin preprečuje zakisanost želodca in črevesja. To je tudi razlog, zakaj je treba konju pred koncentrirano krmo ponuditi voluminozno krmo.

Za konja je kakovostno, dobro posušeno seno najpomembnejši in najbolj zanesljiv vir energije. Količinsko naj predstavlja največji del krmnega obroka. Pri tem velja pravilo: s krmljenjem približno 1,5 kilograma sena na 100 kilogramov žive teže porabi 650 kilogramov težak konj približno deset kilogramov sena na dan. To ustreza skoraj trem kilogramom surovih vlaknin.

NASVET: V tako imenovanih slabih senenih letih lahko do tretjino sena nadomestimo z (ovseno) slamo. Vendar pa preveč slame zmanjša prebavljivost drugih hranil in lahko povzroči kolike. Z malo vaje je kakovost sena in slame enostavno določiti s prostim očesom: barvo, vonj in dolžino vlaken.

Koncentrirana krma se vedno uporablja kot dopolnilna krma in ne more nadomestiti konjeve potrebe po balastni hrani. Celotna prebava konja je zasnovana za neprekinjen vnos obilice krme, bogate z vlakninami. Hranjenje konj izključno s koncentrirano krmo je škodljivo za njihovo zdravje.

Avtorica: Andrea Kressenbrock