Pravi začetek pomladi

Pravi začetek pomladi

Ko se dnevi začenjajo daljšati in temperature naraščati, je pomlad tik pred ovinkom! To tudi pomeni, da se vaši konji lahko ponovno pasejo in bodo tudi začeli menjati dlako. Pomembno je, da sprejmete prave varnostne ukrepe, da se v tem času izognete kolikam, driski ali celo laminitisu.

Opozorilo: nepravilna paša je lahko nevarna

Telo konj potrebuje nekaj časa, da se prilagodi novim razmeram. Ko se začnejo pasti, pogosto preidejo iz prehrane z malo vlakninami in beljakovinami na dieto z malo vlakninami, vendar z veliko beljakovinami, kar lahko povzroči črevesne težave.

Konji potrebujejo različne vrste bakterij za prebavo različnih vrst krme. Če začnejo jesti preveč ene vrste krme, lahko dobijo drisko ali kolike ali celo laminitis.

Če se prepričate, da se pravilno pasejo, lahko preprečite te težave.

Pravilna paša

Najpomembneje je, da se paše ne lotimo prehitro. Počasi uvajajte pašo v obdobju štirih tednov. Ne glede na to, kako toplo in lepo je zunaj, najprej pomislite na zdravje svojega konja in delujte počasi.

Prvi teden zadostuje že petnajst minut na dan na pašniku. V drugem tednu pa lahko konju podaljšate čas paše na pol ure. V tretjem tednu podaljšajte čas paše na eno uro in od takrat naprej lahko stalno, a počasi, povečujete njihov čas paše.

Dober nasvet je, da konju zagotovite seno, preden gre ven na pašo. To upočasni njihov apetit po travi in jih oskrbi s pomembnimi surovimi vlakninami.

Bi jim morali še naprej dajati dodatno krmo?

V bistvu je pašna trava zelo hranljiva in daje veliko energije. Če torej svojemu konju dajete dodatno krmo, morate ustrezno prilagoditi količino hranil in energije. Uporabite na primer koncentrat, ki ne daje preveč energije.

Dodatno krmo, ki spodbuja dobro prebavo, je vsekakor mogoče uporabiti. To pomaga vašemu konju, da se prilagodi novi prehrani.

Pri paši vedno pazite, da vaš konj dobi dovolj mineralov. Dandanes je v tleh malo hranilnih snovi, kar bi lahko povzročilo zdravstvene težave, če vaš konj s pašo ne dobi hranil, ki jih potrebuje.

Kako lahko podpirate menjavo dlake?

Kot vsi vemo, je nemogoče preprečiti izpadanje. Zato je pomembno, da konja podprete, kolikor lahko, medtem ko menja dlako. Prehrana je v tem času zelo pomembna, saj lahko vaš konj na zdrav način izgubi dlako le, če ima dovolj hranil. Če teh hranilnih snovi ni na voljo v zadostni meri, se sprememba dlake lahko odloži ali pa se poveča verjetnost za nastanek bolezni, ker konjevo telo preveč dela.

Esencialne aminokisline so še posebej pomembne pri menjavi dlake, saj so potrebne za rast novih las. Poleg tega morate zagotoviti, da ima vaš konj zadostno zalogo selena, cinka, bakra, vitaminov A, E in vseh vitaminov B z uporabo mineralne krme.

Pomembna je tudi zadostna oskrba z beljakovinami, še posebej, če vaš konj uživa seno z nizko vsebnostjo beljakovin.

Priporočljivo je tudi, da svojega konja hranite z lanenim oljem, saj vsebuje veliko poli nenasičenih maščobnih kislin, ki zagotavljajo sijočo dlako in spodbujajo prebavo.