Otroci in konji - kaj upoštevati

Otroci in konji - kaj upoštevati

Preden otroci začnejo jahati, se morajo naučiti, kako komunicirati s konji, da lahko razvijejo medsebojno spoštovanje, ki je značilno za partnerstvo med konji in jahači. Tukaj je nekaj smernic, kako otroke seznaniti s konji.

Otroka nikoli ne puščajte samega s konjem

Nikoli ne puščajte otroka samega s konjem, tudi če je to samo poni. Otroci ne razumejo vedenja živali in morda ne razumejo, kdaj so v nevarnosti. Zelo majhne otroke je treba počasi seznanjati z živalmi, da jim bo udobno, ko bodo starejši, bo dovolj časa za učrenje. Ne glede na to, koliko je star vaš otrok, ga nikoli ne smete pustiti v bližini konj brez neposrednega nadzora nekoga, ki ga lahko nauči starosti primernih lekcij o interakciji z njimi.

Pokažite svoje zanimanje

Ne glede na to, ali vas osebno zanimajo konji ali jahanje, je pomembno, da otroka povprašate o njihovih izkušnjah v hlevu in ves čas spremljate, ali se počuti udobno in razume, kakšna vedenja so primerna. Če se vam zdi, da se vaš otrok ne zna primerno obnašati v bližini konja, je vaša odgovornost, da stopite in poskrbite, da dobi izobrazbo, ki jo potrebuje.

Kaj bi se morali otroci naučiti o ravnanju s konji

Ko so vaši otroci dovolj stari, je pomembno, da se naučijo osnov ravnanja s konji. V idealnem primeru bi morali vsi otroci razumeti to osnovno znanje pred začetkom pouka jahanja.

Pomembno je, da se otroci naučijo, da konji niso igrače ali športna oprema. Razumeti morajo, da so konji živa bitja s svojimi potrebami. Prav tako morajo razumeti, da se konji lahko upirajo ukazom, in morajo vedeti, kako se v teh primerih obnašati.

Otroci ne bi smeli le vedeti, kaj so osnovne potrebe konj, ampak bi jih morali tudi razumeti. To vključuje znanje o tem, kako se konji premikajo, kakšno krmo potrebujejo, kako se konji obnašajo drug ob drugem in kakšna dejanja lahko poškodujejo konje ali jih vznemirijo.

Zelo bistvena točka, ki jo otroci absolutno morajo razumeti, je: konji so v bistvu ubežne živali. Če se počutijo ogrožene, pobegnejo. Z lahkoto se tudi prestrašijo. Otroci se morajo naučiti, kako konji sporočajo svoje razpoloženje in kateri vedenjski znaki nam kažejo, kaj čutijo.

Enako pomembno je, da se otroci, ko začnejo jahati, ne bojijo konj. Konji so impresivna bitja, ki vzbujajo spoštovanje, zato je razumljivo, da se jih lahko bojite. Poskrbite, da se vaš otrok počuti udobno v bližini konj in pravilno ravna s konji, preden se znajdejo v sedlu. Preden se naučijo jahati, se morajo naučiti, kako hraniti konja, kako ga negovati in pospravljati za njim. Prav tako bi morali znati udobno voditi konja z vrvjo in povodcem. Dajte svojemu otroku čas, ki ga potrebuje, da se nauči teh ključnih osnov, in ga ne silite v jahanje, če ga je strah.

Preden se vaš otrok usede v sedlo, mora vedeti, kako varno sedeti v njem. Otrok MORA biti sposoben varno sedeti v sedlu brez uporabe vajeti, preden ga naučijo svobodnega jahanja. To zagotavlja izkušnjo brez bolečin tako za konja kot za jahača. Poleg tega bi se moral otrok znati sprostiti na konju in zabavati.

Najpomembneje pa je, da se prepričate, da si vaš otrok dejansko želi učenja jahanja in biti v bližini konj. Nikoli jih ne silite v nekaj, kar jim ni všeč ali česar se bojijo, ne glede na to, kako močno želite, da bi z njimi delili vašo strast do konj ali izkusili konjske športe. Vsi otroci so različni in se ob svojem času ogrejejo za nove dejavnosti, zato poskrbite, da bo ta dejavnost nekaj, nad čimer bo vaš otrok aktivno navdušen.

Čeprav se ti nasveti morda zdijo očitni, je o njih vsekakor vredno razmisliti! Vsem našim mladim jahačem želimo vse najboljše!