Več ravnotežja in mobilnosti med jahanjem

Več ravnotežja in mobilnosti med jahanjem

Jahanje je fizično zahtevna dejavnost, ki zahteva fizično pripravljenost. Medtem ko je pomembno zagotoviti, da so vaše mišice pripravljene na vadbo, imata veliko vlogo pri uspehu vašega jahanja tudi agilnost in ravnotežje.

Vse vaje niso enake

Redna vadba je vedno dobra ideja! Vendar vse vrste vadbe niso primerljive z jahanjem. Lahko bi bil izjemen tekač ali nogometaš, a moč in vzdržljivost na stezi ne pomagata, da ostaneš uravnovešen v sedlu. Ciljajte na ciljno usmerjene vaje, ki vam lahko pomagajo!

Rešite posebne izzive

Jahači morajo biti sposobni premikati noge ne glede na boke. To je veščina, ki ni potrebna v večini drugih športov, zato jo je treba vaditi z vajami, ki posebej obravnavajo to potrebo.

Priporočene vaje:

Tu so tri vaje, ki jih priporočamo za izboljšanje ravnotežja in okretnosti:

Vaja 1: raztezanje hrbta in stegen

Ker imamo mnogi od nas pisarniške službe, kjer sedimo ves dan, pogosto trpimo zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta ali otrdelih stegen. Ko pogosto sedite, se mišice na stegnih otrdijo in skrajšajo, kar ni idealno za jahanje. Poskrbite, da boste te mišice redno sproščali.

Vaja: stojte pokonci, noge v širini ramen, roke pa ohlapno viseče. Iztegnite kolena in nato počasi hodite naprej z ravnim trupom, kolikor je mogoče. Poskusite držati hrbet naravnost in glavo v skladu s hrbtenico.

Položaj zadržite približno deset sekund in se nato začnite zibati naprej in nazaj še 20 sekund. Naredite vajo pred in po jahanju, pri čemer držite položaj 30 sekund po jahanju.

Vaja 2: osnovni položaj za sklece / iztegnjena opora za podlaket

Jahači potrebujejo močan trup. Plank položaj ali položaj za sklece je odlična vaja za krepitev vašega jedra, saj poudarja vaš trebuh in zgornji del hrbta.

Vaja: začnite v klasičnem položaju za sklece z rokami v širini ramen. Držite ramena čez roke. Vaše telo mora tvoriti ravno črto od glave do pete, tako da bo vaša medenica močna in se izogibajte povešenju. Zadržite 20 sekund, nato vzemite kratek odmor in vajo ponovite dva do trikrat.

Če je vaja prelahka, lahko podaljšate čas zadrževanja poze. Druga možnost je, da koleno pokleknete naprej proti rami in se izmenjujete na vsaki strani. To aktivira diagonalne mišice v trebušnih mišicah.

Vaja 3: štirinožni nasprotni dvig rok in nog

Ta vaja je idealno primerna za optimalen izziv za celoten hrbet in izboljšanje prožnosti vaših mišic in prožnosti hrbtenice.

Vaja: začnite na vseh štirih z rameni čez zapestja in rokami usmerjenimi naprej. Iztegnite eno roko naprej, medtem ko nasprotno nogo premikate in izetgnete nazaj. Položaj zadržite dve sekundi, nato pa kolena in komolce združite pod telo v prvotni položaj. Zadržite štiri sekunde in zaokrožite hrbet. Nato zamenjajte strani rok in nog. To vajo ponovite šest do devetkrat.