Vražji krempelj: dober ali slab za konje?

Vražji krempelj: dober ali slab za konje?

Danes številne zeliščne kompozicije vsebujejo vražji krempelj. Ta posebna sestavina izstopa po svojih močnih protivnetnih, analgetičnih in antioksidativnih lastnostih.

Poglejmo si podrobneje nekaj pogostih vprašanj o tej rastlini!

Od kod vražji krempelj?

Vražji krempelj (Harpagophytum procumbens) raste predvsem v puščavi Kalahari v Južni Afriki, Bocvani in Namibiji. Ime "vražji krempelj" izhaja iz plodov, pokritih z majhnimi kavlji. Cvetovi v obliki trobente se odprejo le en dan in so značilne skoraj vijolične barve.

Ker je puščavska rastlina, vražji krempelj shranjuje veliko vode in hranilnih snovi.

Je vražji krempelj koristen za konje?

Prebivalci Južne Afrike so to rastlino že stoletja uporabljali za preprečevanje številnih bolezni in obolenj. Pri konjih je uporaben v primeru vnetja ali bolečin, ki jih povzroča artritis ali težave z mišicami. Ta rastlina je lahko uporabna tudi za starejše konje ali konje, ki so utrpeli poškodbe kit ali vezi. Pravzaprav rastlina vsebuje harpogozid, ki ima poseben protivnetni učinek. In ne samo to: vsebuje tudi druge elemente z lastnostmi lajšanja bolečin in številne antioksidante, ki imajo posledično protivnetne lastnosti.

Vražji krempelj je na splošno varno zdravilo in ga konj dobro prenaša, če ga dajemo peroralno. Je učinkovito zelišče, zlasti v primeru akutnih ali kroničnih bolečin, ki ga ne gre podcenjevati, če konj ni zdrav.

Kako uporabljati vražji krempelj pri konjih?

Hrani lahko preprosto dodate pripravek iz vražjega kremplja. Alternativno lahko uporabite dozirno brizgo za dajanje neposredno v usta konja. Količina, ki jo je treba dati, se lahko razlikuje glede na vrsto pripravka, zato je najbolje, da se strogo držite odmerka, ki je naveden na izdelku.

Koliko vražjega kremplja naj dam svojemu konju?

Običajni odmerek za srednje velikega konja je 4 grame, dvakrat na dan. Nekateri konji se dobro odzovejo na odmerek samo 2 grama dvakrat na dan. Na splošno pa je vedno bolje upoštevati odmerke, navedene na izdelku.

Ali ima vražji krempelj takojšen učinek?

Harpagozid lahko odkrijemo v konjski krvi le 30 minut po dajanju. Najvišja koncentracija v krvni plazmi je dosežena po eni uri. To pomeni, da se vražji krempelj relativno hitro absorbira v krvni obtok in deluje skoraj takoj.