Kaj so rape?

Kaj so rape?

Rape so kožna okužba, ki jo povzročajo bakterije in pogosto spremlja glivična okužba. Najpogosteje se pojavijo na konjskih petah in običajno izvirajo iz primarne rane, ki je poškodovala kožo in omogočila bakterijam prodor pod povrhnjico. Bolezen prizadene konje, ki so pogosto izpostavljeni vlagi ter dražečim vplivom blata in peska, čeprav ni pravilo. Beli konji z večjim deležem bele barve na nogah so bolj nagnjeni k tej težavi, še posebej v zimskih mesecih. Nekateri konji lahko zaradi rap močno šepajo. Zdravljenje običajno vključuje spremembo okolja in oskrbe, uporabo lokalnih antibiotikov, protiglivičnih sredstev ter protivnetnih zdravil. Včasih je potrebno tudi sistemsko zdravljenje z antibiotiki. Povzročitelja teh okužb sta bakteriji Dermatophilus congolensis in Staphylococcus spp, ki se naravno pojavljata na konjski koži, včasih pa se okužba kombinira tudi z glivicami, kot so Trichophyton spp.

Rape se lahko kažejo na različne načine, od blage dražeče kože do močnih in bolečih gnojnih vnetij. Na konjskih nogah se pojavijo kraste, pod katerimi se lahko opazi gost, kremast, bel, rumen ali zelenkast izcedek, ki daje dlaki nezdrav in neproper videz. Ko odstranimo krasto, lahko opazimo konkavno spodnjo stran in vidne dlačne korenine. Pri hudih primerih se lahko na območju zapestnega sklepa pojavi vnetje, ki povzroči nastanek vodoravnih ran, znanih tudi kot "razpokane pete" ali "cracked heels". Te rane omogočijo bakterijam enostavno prodor, kar povzroči tople, otekle in boleče noge ter lahko vodi do hudega šepanja. V najhujših primerih so živali depresivne in izgubijo apetit. Poleti se bolezen običajno kaže v blažji, vendar še vedno trajni obliki sprijetih krast.

Kako zdraviti rape?

Pomembno je, da poskušate ohraniti okončine suhe.

Za neposredno zdravljenje prizadeta mesta sperite s toplo vodo (nikoli hladno). Po pranju in izpiranju območje temeljito posušite. Ta zadnji korak je lahko težaven pri konjih z debelo dlako, zato morda ostrizite prizadeta območja.

Ko so noge vašega konja čiste in suhe, na prizadeto mesto nanesite debelo plast zaščitne kreme (bolje, če ima antibakterijski učinek). V tem primeru vprašajte svojega zaupanja vrednega veterinarja in poiščite nasvet, zagotovo vas bo znal usmeriti na pravi izdelek. Ne pozabite: kremo vedno testirajte na majhnem delu kože 24 ur, preden nadaljujete z dejanskim zdravljenjem. Prepričati se morate, da vaš konj dobro prenaša izdelek. Prav tako morate zelo dosledno uporabljati kremo in/ali nadaljnje zdravljenje po navodilih veterinarja.

Pomembni nasveti za učinkovito zdravljenje

Prej ko se odkrije okužba, učinkovitejše in hitrejše bo zdravljenje. Iz tega razloga redno pregledujte okončine konja, še posebej, če je nagnjen k tej bolezni.

  • Za uspešno zdravljenje je potrebno, da so okončine konja suhe.
  • S striženjem okončin pri gostih dlakah je zdravljenje veliko lažje.
  • Odstranjevanje kraste je ključ do začetka procesa celjenja. Sledite navodilom svojega veterinarja.
  • Uporaba zaščitne kreme preprečuje nadaljnje okužbe in pospešuje celjenje.
  • Če ste v dvomih, vedno poiščite nasvet svojega veterinarja!

V trgovini Equus Vitalis imamo v ponudbi nekaj sprejev, ki lahko pomagajo pri boju. Preizkusite Cavalor's Derma Spray, pred in probiotično pršilo za kožo, Eggersmannovo tekočino EHM Derma Liquid in Speed's Bac-Control. Nenazadnjeje lahko tudi uporabit Silver mazilo leovet.