Miti o fekalni ali blatni vodi

Miti o fekalni ali blatni vodi

Take it easy – take it black!

Blatna ali fekalna voda je resnično neprijetna nevšečnost. Fekalna voda, zaradi katere so zadnjice konj bolj podobne zadnjicam goveda, pogosto nastane v neprimernih situacijah - pri kovačih, pri nakladanju ali pri pripravah na delo.

Razjasnimo prvi mit na to temo: Fekalna voda ni driska, ampak gre za dodatno tekočino v konjskem črevesju. Pomešana blatna voda s črevesno vsebino je videti podobno, vendar je treba v primeru suma natančneje pogledati. Razlogi za fekalno vodo so tako raznoliki kot metode zdravljenja.

Na eni strani so fiziološki vzroki, kot so slabo stanje zob, slaba kakovost hranjenja, neustrezen ali nepravilno usklajen koncentrat in groba krma, težave v prebavilih, ki se kažejo tudi v dlaki in splošnem stanju konja, napadi parazitov ali nagla sprememba obsega krme, na primer na začetku in koncu pašnega obdobja. Tudi dodatni dejavniki, kot so pesek ali tujki, ki se namerno zaužijejo s krmo, strupene rastline ali preveč mineralne krme lahko igrajo vlogo. Blatno vodo lahko sproži tudi trajna podhranjenost ali podhranjenost.

Če lahko pri konjih z blatno vodo po pregledu izključite vse zgoraj navedene vzroke, je priporočljiv pogled na psihološki položaj konja. Stres je - za razliko od ljudi - pogosto podcenjen sprožilec številnih telesnih tegob. Za konjsko vedenje ni vedno nujna značilna panika ali hektičnost; tudi zjemna introverzija do letargije je lahko znak stresa. Pozorno opazovanje konja v njegovem okolju in z drugimi člani pasme zagotavlja informacije o tem, kakšna je njegova stopnja stresa - zlasti v času hranjenja! Nenazadnje lahko spontane ali skrajne spremembe v ravnovesju hormonov privedejo do fekalne vode - na primer po kastraciji.

Ker je pogosto več dejavnikov, ki vodijo do problema fekalne vode, je iskanje sprožilcev dolgotrajno - vendar je vredno. Oglje CharLine se je dobro izkazalo za podporo in obnovitev zdravih prebavil. Najprej ga dajte kot kuro na primer ob prilagoditvi krme ali razgliščevanju proti notranjim parazitom. V znanih stresnih ali spremenjenih situacijah lahko prav tako hranite CharLine. Za stalno podporo in razstrupljanje pa za najboljše izkušnje svetujemo vsakodnevno hranjenje.

Besedilo Anne Lorf (CharLine GmbH)