Pozor plesen!

Pozor plesen!

Ko je vreme vlažno in vroče, ponavadi skrbimo, da se naši konji dobro počutijo - in to je dobra stvar. Kar ne moremo spregledati je tveganje razvoja plesni. Toplo in vlažno vreme podpira nastanek gliv, ki lahko vplivajo na sedlo in hrano. Zato je pomembno biti pozoren in redno spremljati temperaturo in vlažnost, kjer so shranjeni sedlarski izdelki in krma.

Sedla

Na sedlu, ki je shranjen v toplih temperaturah, pri visoki vlažnosti, se lahko plesen oblikuje zelo hitro. Glivice ​​nato povzročijo nepopravljivo poškodbo usnja. Naslednji koraki so vam lahko v pomoč:

Tam, kjer shranjujemo sedla, mora biti dovolj zračnega toka. To je lahko okno, ki se odpre za prezračevanje ali pa uporabite ventilator, ki premika zrak. Zrak mora res potekati skozi celotno sobo, ne le na vrhu stropa. Če nameščate izpušne ventilatorje, morate biti pozorni na to, od kod pride zrak, da se ne preveč nabere prahu ali druge nečistoče. Drug način za zmanjšanje vlage je uporaba razvlaževalnika.

Vlažnih sedlarskih blazinic ali odej ni dovoljeno shranjevati v istem prostoru, kjer je shranjeno usnjeno sedlo. Zaradi izhlapevanja se močno poveča vlaga v prostoru. Samoumevno je, da sedlih ne puščate odej.

Med vsakim sedlom mora biti prostora, tako da lahko zrak dobro prehaja med njiju. Ne shranjujte preveč blizu drug drugemu.

Krma

Drugo glavno težavo v toplem, vlažnem vremenu je krma. Absorbira vlago iz zunanjega zraka in lahko hitro splesni - tudi če ste jo kupili sveže.

Hrane ne smemo nikoli shranjevati v neposredni sončni svetlobi zaradi migracije vlage, saj se zato vlaga zbere na enem mestu. To je tudi težava pri nakupu ali shranjevanju hrane v zelo velikih posodah za shranjevanje. Te je treba redno prezračevati, da lahko izhlapi prekomerna vlaga. Seveda ne sme priti nobena dodatna vlaga v posodo, npr. z dežjem ali z nepravilnim shranjevanjem. Najbolje je, da hranite hrano na paletah ali podobno, nikoli na tleh. To preprečuje kopičenje vlage na tleh. Skladiščenje neposredno na tleh naredi krmo zelo dovzetno za plesen.

Najbolje je, da ne kupujete velike količine hrane v toplih in vlažnih časih. Če je hrana porabljena hitreje, ima manj časa, da postane plesniva.

Ne pozabite na škodljivce

Druga težava so lahko škodljivci, tako za krmo kot za sedlarsko opremo. Glodalci naredijo luknje v usnje in onesnažijo katero koli hrano. Najbolje je, če se skladiščni prostori očistijo s profilaktičnimi pesticidi.