Hranjenje brez žit

Hranjenje brez žit

Prednosti brezžitne krme za konje

Dragi ljubitelji konj,

trend brezžitnega hranjenja konj postaja vse bolj pomemben in mnogi lastniki konj se zaradi različnih razlogov odločajo, da žita izločijo iz prehrane svojih štirinožnih prijateljev. Brezžitno krmljenje ponuja številne prednosti, ki lahko pozitivno vplivajo na počutje in zdravje naših konj.

Ključni vidik je izogibanje presežku škroba, ki se lahko pojavi v obrokih, bogatih z zrnjem. To je še posebej pomembno, ker vsi konji ne morejo optimalno predelati škroba, kar lahko povzroči prebavne težave, inzulinsko rezistenco in celo laminitis.

Regulacija telesne teže je še en pomemben dejavnik. Številni konji težko vzdržujejo zdravo težo, zlasti če so nagnjeni k debelosti ali presnovnim težavam. Dieta brez žit omogoča boljše uravnavanje telesne teže, kar posledično spodbuja splošno zdravje.

Poleg tega dieta brez žit stabilizira raven krvnega sladkorja in zmanjšuje nihanja. To je še posebej pomembno za konje s presnovnimi težavami, da se zmanjša tveganje za nadaljnje zaplete.

Pomembno pa je poudariti, da mora biti odločitev za brezžitno krmljenje dobro premišljena. Vsak konj je individualen in optimalna prehrana je odvisna od različnih dejavnikov. Pred zamenjavo je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za krmo, da zagotovite upoštevanje konjevih posebnih potreb.


V skladu s to temo bi vam radi predstavili nov izdelek podjetja KÖNIGSHOFER: “ Königswiese brez žit ” 15 kg!

To je brezžitni muesli iz izbranih sestavin, ki je optimalna hrana za jasli za lahke pasme in konje z nizkimi energijskimi potrebami. Zaradi visoko prebavljive surove vlaknine ter nizke vsebnosti sladkorja in škroba je muesli idealen tudi za konje s prekomerno telesno težo in konje z občutljivim želodcem ter konje s presnovnimi motnjami.

Königswiese brez žit zaokrožajo laneno seme, pivski kvas in dragocena olja, ki skrbijo za zdravo prebavo in sijočo dlako. Je popolnoma vitaminiziran in mineraliziran ter nudi vse, kar konj potrebuje.

Brezžitno hranjenje predstavlja pristop, ki se osredotoča na naravne potrebe konj.


S spoštovanjem, Anna Maria Rumer
Strokovno svetovanje za konje
KÖNIGSHOFER Futtermittel