Elektroliti – tako preprosti kot kompleksni

Elektroliti – tako preprosti kot kompleksni

Pravilno krmljenje z elektroliti je znanost sama po sebi, saj morajo biti konju na voljo točno takrat, ko jih potrebuje.

Oskrba z elektroliti je velik problem tako za tekmovalce kot za rekreativce (zlasti poleti). Pomembni elektroliti so anorganski minerali, ki jih telo ne more proizvesti samo. Elektrolite je zato treba dovajati. Služijo za uravnavanje vodnega ravnovesja v telesu konja, so odgovorni za občutek žeje pri konju in uravnavajo porazdelitev tekočin v telesnih celicah. Izgubljajo se z močnim potenjem in če se zaloge ne dopolnijo, lahko to povzroči daljši čas regeneracije, utrujenost, slabšo zmogljivost in kondicijo ter večje tveganje za poškodbe.

Ker so elektroliti odgovorni tudi za pravilno vrednost pH v krvi, ima lahko nezadostna oskrba konja z njimi zagotovo posledice, na primer za mišice. Če se kri zaradi pomanjkanja elektrolitov zgosti, mišice niso več pravilno oskrbljene s krvjo in postanejo prekisle. Posledica so boleče napetosti in krči, celo strah vzbujajoče rabdomiolize. Elektroliti ne uravnavajo le ravnovesja tekočin v konjevem organizmu, temveč tudi vzdržujejo optimalno vrednost pH v krvi in so odgovorni za usklajevanje pomembnih presnovnih procesov. Pošiljajo signale mišičnim in živčnim celicam ter lahko prenašajo električne impulze.

OPOZORILO: Konj pogosto pokaže izgubo elektrolitov z zavračanjem vode. Instinktivno čuti, da bi vnos vode še dodatno zmanjšal koncentracijo elektrolitov v telesu. Zato je treba elektrolite dajati pred vnosom vode.

Najpogostejši vzroki za pomanjkanje elektrolitov so velika izguba tekočine s potenjem, ki se sproži zaradi stresa, napora ali med transportom. Tudi pri boleznih, kot so kolike ali driska in – v redkejših primerih – zaradi nezadostne (grobe) krme. Simptomi, kot sta izčrpanost ali slabša zmogljivost, prav tako kažejo na nezadostno oskrbo z minerali. Posledica pomanjkanja elektrolitov so lahko tudi težave s krvnim obtokom, ki jih je mogoče prepoznati po bledih sluznicah. V reji sta proces parjenja pri žrebcih in proces rojevanja pri kobilah še posebej potratna in lahko privedeta do nezadostne oskrbe.

Osnova je visokokakovostna krma, ki jo dopolnjuje individualna oskrba z elektroliti
Uravnotežena prehrana z visokokakovostno krmo, zlasti s senom, je dobra osnova za oskrbo z elektroliti. Potrebe po mineralih, ki jih ni mogoče pokriti z grobo krmo, je treba nadomestiti s prehranskimi dodatki. Medtem ko osnovna oskrba običajno zadostuje za konje v prostem času, športniki (za doseganje rezultatov) običajno potrebujejo večje odmerke izdelkov z elektroliti. V vsakem primeru je pomembna neomejena razpoložljivost sveže vode, saj so elektroliti in voda vedno povezani.

Toda zakaj se konj sploh poti? Znoj je najboljši način termoregulacije konjevega telesa med naporom; tako rekoč deluje kot klimatska naprava. Znoj je sestavljen iz vode, elektrolitov in beljakovin. Bolj ko se konj poti, večja je koncentracija elektrolitov v krvi. Beljakovinski izloček poznamo kot belo peno, ki se pojavi med zadnjico ali pod sedlom in na glavi pod uzdo ob velikih naporih.

Glede na zmogljivost, zunanjo temperaturo in vlažnost se mora konj včasih spoprijeti s precejšnjo izgubo tekočine in s tem elektrolitov. Za nadomestitev teh izgub je potrebna premišljena oskrba z elektroliti ob pravem času. Najboljši čas dneva je večer, ko je delo končano in je v hlevu mir. Krmljenje v (pred)večernem času zagotavlja sproščeno absorpcijo elektrolitov s koncentrirano krmo. V stanju mirovanja organizem sam najbolje ve, koliko vode potrebuje, da ohrani uravnoteženo raven elektrolitov.

OPOMBA: Elektrolitov ne smete dajati med stresom, med transportom ali neposredno pred ali po vadbi.

NutriLabs je razvil tri izdelke, da lahko vsakemu konju, od rekreativnega partnerja do vrhunskih športnikov, ponudimo optimalen odmerek elektrolitov. Nutrilytes® Basic, Nutrilytes® Ultra in Nutrilytes® High Performance. Za konja oskrba z Nutrilytes® pomeni večjo zmogljivost in boljše zdravje.

Nutrilytes® Basic je bil zasnovan za rekreativne konje, ki opravljajo lahka do srednje težka dela. Primeren je za vsakodnevno hranjenje in ga odlikuje visoka vsebnost natrijevega klorida. Z Nutrilytes® Basic in uravnoteženo prehrano je za konja dobro poskrbljeno.

Nutrilytes® Ultra Pellets so bili razviti za rekreacijske in športne konje, ki imajo povečano potrebo po elektrolitih. Pri močnem znojenju se ne izgubijo le elektroliti, ampak tudi elementi v sledovih. Nutrilytes® Ultra pokriva to potrebo zaradi svoje sestave potrebnih soli ter cinka, bakra in železa.

Nutrilytes® High Performance je idealen izdelek z elektroliti za konje, ki potrebujejo najboljše rezultate. Zaradi široke palete pomembnih sestavin je idealen vsestranski konjiček za tekmovalne konje.

Nutrilytes® Ultra in High Performance se hranijo tudi v obliki peletov, ker to olajša hranjenje, saj zagotavlja maksimalno sprejemanje s strani konja. Prav tako je idealno za zagotavljanje visokih ravni elektrolitov. Zaradi dobre prebavljivosti so peleti še posebej primerni za konje z občutljivim želodcem.

Avtorica: Andrea Kerssenbrock