Kaj je blatna mrzlica?

Kaj je blatna mrzlica?

Izraz blatna mrzlica zajema različna stanja kože, ki so dejansko znana kot dermatitis. Lahko ga povzročijo različne bakterije, ki uspevajo predvsem v blatnih, mokrih razmerah.

Gre torej za okužbo, ki lahko miruje v konjski koži in postane aktivna šele, ko je površina kože poškodovana, kar se običajno zgodi zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vlažnim razmeram.

Ko konj zboli za slinavko in parkljevko, so znaki precej izraziti in vključujejo obolela področja kože s skorjastimi krastami, pa tudi osnovne lezije. Pogosto se med kožo in ležečo krasto razvije tudi gost izcedek.

Pogosto je opazna tudi oteklina ali povišana temperatura, ko se konj odzove na pritisk ali upogibanje prizadetega uda, ker ga boli. Nazadnje lahko izpadanje las pusti vneto, hrapavo kožo, ki se lahko v hudih primerih odpre na zadnji strani noge. Takrat se pojavijo vodoravne razpoke, značilne za razpokane pete.

Izjemno pomembno je, da ste prepričani, da gre za blatno mrzlico. Če je vaš konj še nikoli ni imel, se posvetujte s svojim veterinarjem, da vam lahko pojasni, ali gre res za to. Le tako lahko vaš konj dobi pravo zdravljenje. Če veste, da je vaš konj dovzeten za škodo, je pomembno, da ima noge čim bolj suhe.

Poskusite tudi preprečiti, da bi se vaš paddock pretirano umazal, saj se bakterije prenašajo skozi zemljo. Koristno je lahko spremeniti kraj vstopa na pašnik in redno premikati korita. Nazadnje lahko posebej blatna mesta prekrijete tudi s slamo ali peskom.

V primeru, da vaš konj trpi zaradi razpok, je pomembno, da ukrepate takoj, da zmanjšate okužbo, preden se poslabša.

Kako zdraviti blatno mrzlico?

Pomembno je, da poskušate ohraniti okončine suhe.

Za neposredno zdravljenje prizadeta mesta sperite s toplo vodo (nikoli hladno). Po pranju in izpiranju območje temeljito posušite. Ta zadnji korak je lahko težaven pri konjih z debelo dlako, zato morda ostrizite prizadeta območja.

Ko so noge vašega konja čiste in suhe, na prizadeto mesto nanesite debelo plast zaščitne kreme (bolje, če ima antibakterijski učinek). V tem primeru vprašajte svojega zaupanja vrednega veterinarja in poiščite nasvet, zagotovo vas bo znal usmeriti na pravi izdelek. Ne pozabite: kremo vedno testirajte na majhnem delu kože 24 ur, preden nadaljujete z dejanskim zdravljenjem. Prepričati se morate, da vaš konj dobro prenaša izdelek. Prav tako morate zelo dosledno uporabljati kremo in/ali nadaljnje zdravljenje po navodilih veterinarja.

Pomembni nasveti za učinkovito zdravljenje

Prej ko se odkrije okužba, učinkovitejše in hitrejše bo zdravljenje. Iz tega razloga redno pregledujte okončine konja, še posebej, če je nagnjen k tej bolezni.

  • Za uspešno zdravljenje je potrebno, da so okončine konja suhe.
  • S striženjem okončin pri gostih dlakah je zdravljenje veliko lažje.
  • Odstranjevanje kraste je ključ do začetka procesa celjenja. Sledite navodilom svojega veterinarja.
  • Uporaba zaščitne kreme preprečuje nadaljnje okužbe in pospešuje celjenje.
  • Če ste v dvomih, vedno poiščite nasvet svojega veterinarja!

V trgovini Equus Vitalis imamo v ponudbi nekaj sprejev, ki lahko pomagajo pri boju proti blatni mrzlici. Preizkusite Cavalor's Derma Spray, pred in probiotično pršilo za kožo, Eggersmannovo tekočino EHM Derma Liquid in Speed's Bac-Control. Nenazadnjeje lahko tudi uporabit Silver mazilo leovet.