Krmljenje žrebet in plemenskih kobil

Krmljenje žrebet in plemenskih kobil

Pomladni čas je čas žrebičkov! Večina žrebet se skoti okoli aprila. Da bodo žrebeta in kobile ostale v dobri kondiciji in živahne, potrebujejo pravo podporo!

Že pred parjenjem imajo nekateri vitamini in elementi v sledovih pomembno vlogo pri prehrani kobile. Vitamin E pozitivno vpliva na plodnost, betakaroten in cink pa tudi na konje. Ker nekatere kobile trpijo za motnjami, povezanimi s ciklusom, so lahko posebni hormonski pripravki ali navadna konopljika koristna podpora.

V prvi fazi brejosti je treba pozornost nameniti visokokakovostnemu senu in dobri mineralni krmi za vzrejo.

Od 8. meseca brejosti se prehranske potrebe kobile spremenijo. Žrebe raste hitreje, povečajo se tudi potrebe kobile po energiji in beljakovinah. Za pokritje povečanih potreb je primerna dobra vzrejna krma z dobro kakovostjo beljakovin, esencialnimi aminokislinami in usklajenim razmerjem hranil. Za dober razvoj kosti, hrustanca, kit in vezi so pomembni minerali, kot so kalcij, fosfor in magnezij, ter elementi v sledovih cink, selen in baker. Vendar bodite previdni, da konja ne "prenahranite" s hranili; to lahko tudi obremeni njegov razvoj.

V zadnji fazi brejosti je priporočljivo hrano razdeliti na več obrokov, saj kobila ne more več absorbirati toliko hranilnih snovi na obrok. Zdaj so še posebej iskani magnezij, selen in vitamin E. In potem pride čas ...

Prve ure po rojstvu so še posebej pomembne za razvoj žrebeta. Svoje obrambe še nimajo, te se razvijejo šele v prvih tednih življenja. Zato je pomembno, da žrebe takoj po porodu zaužije kolostrum ali mlezivo. Protitelesa, ki jih vsebuje, so velikega pomena za imunski sistem žrebeta. Če kobila ne more dojiti žrebeta, lahko uporabite nadomestne pripravke. V tem primeru priporočamo posvetovanje z veterinarjem in njegovo podporo.

Tudi po porodu je treba kobili zagotoviti dovolj energije, beljakovin, mineralov in vitaminov za proizvodnjo mleka. Na ta način se optimalno prehranjuje tudi žrebiček. Po kratkem času bo žrebiček pri prehranjevanju poskušal posnemati mater in počasi ga lahko navadite na trdo hrano. Vendar je pomembno, da obroke natančno prilagodite posamezni razvojni stopnji, saj bi prekomerno hranjenje lahko povzročilo prehitro rast. Od tretjega meseca dalje samo materino mleko ne zadostuje več za kritje prehranskih potreb žrebeta. Od tega trenutka dalje je priporočljivo žrebeta krmiti z visokokakovostno krmo za žrebeta.